officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα ακαθάριστα οικόπεδα, προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου

6 Ιουν, 2024 - 01:06
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα ακαθάριστα οικόπεδα, προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα ακαθάριστα οικόπεδα, καθώς οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου να δηλώσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, τον καθαρισμό της ιδιοκτησίας τους, ώστε να γλιτώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα. Τι ισχύει:

 • Τι προβλέπει ο κανονισμός; Ως «καθαρισμός» ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δέντρων και κλαδιών,, ξερών χόρτων, φύλλων κ.ά., καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η απομάκρυνση της φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως το φυλλόστρωμα και τα ξερά χόρτα και κλαδιά.Ακόμη, εντάσσονται μεταξύ άλλων η απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων καθώς και εύφλεκτων απορριμμάτων, αλλά και η συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
 • Ποια οικόπεδα αφορά η απόφαση για τον καθαρισμό τους; Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η απόφαση αφορά οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εκτός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.
 • Μέχρι πότε πρέπει να δηλωθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα ο καθαρισμός τους; Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης παρατάθηκε έως την 30ή Ιουνίου 2024.
 • Πότε επιβάλλονται πρόστιμα; Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλεται πρόστιμο από τον οικείο Δήμο. το πρόστιμο θα είναι 50 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, αλλά και η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
 • Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται από τα πρόστιμα; Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα. «Για παράδειγμα, αν υπάρχουν περιπτώσεις που προέρχονται από κληρονομικές εκκρεμότητες, σαφώς δεν θα υπάρξουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί σύντομα», αναφέρουν οι πηγές, τονίζοντας πάντως ότι ο νόμος θα τηρηθεί κατά γράμμα.
 • Ποιος πραγματοποιεί τους ελέγχους; «Οι έλεγχοι γίνονται κυρίως από τους Δήμους, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Ακόμη, θα υπάρξουν και “έξυπνοι” έλεγχοι, όπου μέσω δορυφόρων θα διαπιστώνεται αν όντως τα οικόπεδα, στις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, έχουν καθαριστεί», σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου Υπουργείου.
 • Πόσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα; Μέχρι την Πέμπτη 30 Μαΐου, είχαν υποβληθεί 43.714 δηλώσεις στην πλατφόρμα Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
 • Τι ισχύει για τις δασικές περιοχές; Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα πλησίον ή εντός δασών, δασικών εκτάσεων και αλσών, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένους τεχνικούς επιστήμονες. Οι τελευταίοι θα είναι εκείνοι που θα κρίνουν αν οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτηση και αν θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.
 • Ποια είναι τα «αγκάθια» για τις δασικές περιοχές; Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, διότι απαιτείται χρόνος αλλά και χρήμα για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών. «Το σύστημα αδυνατεί να εντοπίσει τα οικόπεδα, είτε τα κλικάρεις στον χάρτη, είτε αναφέρεις το ΚΑΕΚ τους», σημειώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς.
 • Πώς γίνεται, βήμα – βήμα, η δήλωση στο gov.gr Για να εισάγετε μία δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου σας επιλέγετε Υποβολή Δήλωσης.Στην εισαγωγή δήλωσης επιλέγεται αρχικά αν είστε α) ιδιοκτήτης ή β) επικαρπωτής / μισθωτής / υπομισθωτής.Στη συνέχεια, εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγετε τον ΚΑΕΚ και πατάτε Αναζήτηση.Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορείτε να συνδεθείτε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου.Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, η ψηφιακή υπηρεσία θα συμπληρώσει αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου.Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), τότε επιλέγετε Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87). .Εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), μπορείτε να εισάγετε τις συντεταγμένες, Χ και Υ (πρότυπο ΕΓΣΑ’87) ενός σημείου σύμφωνα με τις οδηγίες που μπορείτε να βρείτε εδώ. Στη συνέχεια πατάτε Αναζήτηση.

  Θα σας εμφανιστεί το παρακάτω ενημερωτικό μήνυμα:

  «Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο».

  Το μήνυμα αυτό είναι απλά ενημερωτικό και σημαίνει ότι τα υπόλοιπα στοιχεία του οικοπέδου (Νομός, Δήμος κλπ.) δεν μπορούν να συμπληρωθούν αυτόματα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και για αυτό θα πρέπει να τα συμπληρώσετε εσείς.

  Στο επόμενο βήμα, Στοιχεία Δηλούντος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία σας. Σε περίπτωση που κάποια από τα στοιχεία λείπουν μπορείτε να τα εισάγετε.

  Στο επόμενο, 3ο βήμα, δηλώνετε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχετε εκτελέσει.

  Θα πρέπει να συμπληρώσετε όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας «Ναο» ή «Όχι / Δεν απαιτείται». Επίσης θα πρέπει να συναινέσετε στο κείμενο «Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…» καθώς η υποβολή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

  Τέλος επιλέξτε Υποβολή. Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης.

  Ταυτόχρονα με την επιτυχή υποβολή, η δήλωση αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.

  Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.

  Μπορείτε να προβάλετε τη δήλωσή σας.

  Στη σελίδα της Δήλωσης Καθαρισμού και στο πεδίο «Αρχείο Δήλωσης» μπορείτε να προβάλετε τη δήλωση σε μορφή PDF όπως ακριβώς είναι αποθηκευμένη στη θυρίδα του πολίτη.

 • Ποιες είναι οι συχνότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων στην υποβολή της δήλωσης; Υπάρχει δυσκολία στη συμπλήρωση των στοιχείων της δήλωσης στην πλατφόρμα, η οποία αφορά τα οικόπεδα που είναι εκτός Κτηματολογίου, καθώς χρειάζεται μία επιπλέον διαδικασία για να βρεθούν οι συντεταγμένες. Στην περίπτωση που η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση, τότε δηλώνετε τις συντεταγμένες του ακινήτου. Αν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή όπου το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία, θα πρέπει και πάλι να εισάγετε τις συντεταγμένες «Χ» και «Υ».
 • Ποιες άλλες επιλογές περιλαμβάνει η πλατφόρμα;

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, δηλώνοντας αδυναμία καθαρισμού, καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα.

Αυτό είναι το Τηλ.εποικ.2273353535 αν έχετε απορίες στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.

el da nl en fr de it no es tr

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software