Μία πρόσφατη έρευνα που επικεντρώνεται στη χρήση της κεραμικής στο σπήλαιο "Αγριόμερνος" στη Δυτική Σάμο στην περιοχή "Σεϊτάνι" αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το τοπίο σε δύο διακριτές προϊστορικές περιόδους.
Μέσω μιας πολυδιάστατης ανάλυσης κεραμικής, με μακροσκοπικές και τεχνολογικές μεθόδους, όπως η πετρογραφία λεπτής τομής και η φασματοσκοπία ακτίνων Χ (WD-XRF), η έρευνα εντόπισε μια ποικιλόμορφη συλλογή αγγείων, που προέρχονται από διάφορες πηγές πρώτων υλών, υποδεικνύοντας τη συμμετοχή διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, καθώς και εισαγωγές από άλλα νησιά. Η παρουσία κεραμικών με κυκλαδικές επιρροές και ενός αγγείου από τη Νάξο ενισχύει την εικόνα της διασύνδεσης του Αιγαίου κατά την προϊστορία.
Το σπήλαιο "Αγριόμερνος", αν και δεν χρησιμοποιούνταν ως κατοικία, φαίνεται να είχε συμβολική σημασία και να φιλοξενούσε τελετουργικές δραστηριότητες, όπως καταθέσεις αντικειμένων, που πραγματοποιούνταν περιοδικά. Η έρευνα ενισχύει την κατανόηση των τελετουργικών πρακτικών και της αρχαιολογικής σημασίας του τοπίου στη Σάμο και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
Παρόλο που οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, το σπήλαιο Αγριόμερνος αναδεικνύεται ως σημαντικό σημείο για τη μελέτη της προϊστορικής ανθρωπολογίας και των τελετουργιών στην Ελλάδα.
Περισσότερα στο sciencedirect.comsciencedirect.com