Κοινωνία

Παγκόσμια έκθεση: οι 10 λιγότερο γνωστές ανθρωπιστικές κρίσεις του 2017

24 Ιαν, 2018 - 11:01
Παγκόσμια έκθεση: οι 10 λιγότερο γνωστές ανθρωπιστικές κρίσεις του 2017

Η Έκθεση της οργάνωσης CARE ‘Suffering in Silence’ («Υποφέροντας στη Σιωπή») εστιάζει στις ανθρωπιστικές κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν έλαβαν σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, με την Βόρεια Κορέα, την Ερυθραία και το Μπουρούντι να έχουν τη λιγότερη κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση CARE δημοσίευσε μια νέα έκθεση που εστιάζει στις δέκα ανθρωπιστικές κρίσεις του 2017 που έχουν γίνει λιγότερο γνωστές. Η Έκθεση “Suffering in Silence” («Υποφέροντας στη Σιωπή») επισημαίνει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα έλαβε τη λιγότερη δημοσιογραφική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και αρκετά ΜΜΕ εστιάζουν στην ακροσφαλή πυρηνική πολιτική της, η ανθρωπιστική κατάσταση παραβλέπεται. Άλλες κρίσεις που σπάνια έγιναν πρωτοσέλιδο ήταν της Ερυθραίας, του Μπουρούντι, του Σουδάν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), του Μάλι, της λεκάνης της Λίμνης Τσαντ (Νίγηρας, Καμερούν, Τσαντ), του Βιετνάμ και του Περού.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι ακόμα και μία μόνο φωτογραφία μπορεί να κάνει τον κόσμο να στρέψει την προσοχή του σε ένα ζήτημα. Αλλά οι λαοί των χωρών που παρουσιάζονται στην έκθεση της CARE είναι μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα αυτού του κόσμου», λέει η Laurie Lee, Προσωρινή Γενική Γραμματέας του διεθνούς τμήματος της οργάνωσης CARE. «Οι κρίσεις αυτές μπορεί μεν να μη γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να τις ξεχάσουμε». Υπάρχει επίσης μια άμεση διασύνδεση μεταξύ της προσοχής των ΜΜΕ και των δωρεών που προσφέρονται για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Τα ΜΜΕ παίζουν ζωτικό ρόλο στο να τραβήξουν την προσοχή του κοινού σε ξεχασμένες και παραμελημένες κρίσεις», ανέφερε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Παρά τον τραγικό αντίκτυπο στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις συρράξεις και τον εκτοπισμό, εξακολουθεί να υπάρχει κενό μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και της διαθέσιμης χρηματοδότησης. Το μέλλον για το 2018 είναι δυσοίωνο, καθώς η πολιτική θέληση για την επίλυση συρράξεων και την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που τις προκαλούν - όπως η κακή διακυβέρνηση, η αυξανόμενη εξαθλίωση, η ανισότητα και η κλιματική αλλαγή - είναι αδύναμη. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες και να αναλάβουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των σημερινών ξεχασμένων κρίσεων.»

«Οι χώρες που βρίσκονται στη λίστα αυτή είναι ακριβώς οι περιοχές εκείνες στις οποίες εστιάζουμε την προσοχή μας ως μια μη κερδοσκοπική ειδησεογραφική οργάνωση που καλύπτει ανθρωπιστικές κρίσεις», λέει η Heba Aly, διευθύντρια του IRIN Νews. «Αλλά όπως καταδεικνύει και η έκθεση, το έργο αυτού του είδους είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί και εξαιρετικά σπάνιο. Είναι πλέον καιρός να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι η ποιοτική δημοσιογραφία για την κάλυψη των κρίσεων αποτελεί μέρος της λύσης.»

Το 2018, πολλές από αυτές τις καταστροφές θα συνεχίσουν να μαίνονται. Οι φτωχές οικογένειες πασχίζουν να επιβιώσουν, ενώ μειώνεται η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικά πλήγματα, καθώς οι συρράξεις διαρκούν δεκαετίες, οι ευκαιρίες βιοπορισμού χάνονται και οι πόροι εξαντλούνται. Η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2018 χρειάζεται 22,5 δις δολάρια για να βοηθήσει τα 91 από τα 135 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη.

Η προσοχή των ΜΜΕ μπορεί να βοηθήσει στο να επικεντρωθεί η στήριξη του κοινού στην κάλυψη των αναγκών αυτών. Μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτή είναι η συνεργασία με τοπικούς ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους και ΜΚΟ για τη λήψη ενημερώσεων, η συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη δημοσιογραφικών αποστολών σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και η επένδυση των ΜΚΟ στον τομέα της επικοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Φωτογραφία: care-international.org

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ