officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Παραδοσιακή πλάτη γεμιστή απο τη Ρένα Κώστογλου

3 Απρ, 2018 - 04:04
Παραδοσιακή πλάτη γεμιστή απο τη Ρένα Κώστογλου

Το Πασχαλινό παραδοσιακό φαγητό αλλάζει απο τόπο σε τόπο, πρωταγωνιστής όμως δεν παύει να είναι το αρνί ή το κατσίκι. Την Κυριακή του Πάσχα στις γειτονιές πλανάται στον αέρα η μυρωδιά απο το φρεσκοψημένο κατσικάκι ή αρνί. Η Σάμος φημίζεται για την παραδοσιακή γεμιστή της πλάτη. Ένα έδεσμα που εξακολουθεί να είναι αγαπημένο αυτές τις Άγιες Ημέρες αλλά και σε γιορτές.

Έτσι αποφασίσαμε να σας προτείνουμε την παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνει η  κα.Ρένα Κώστογλου.

Υλικά:

1 κατσικίσια πλάτη, 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο μισή συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1 ποτήρι λευκό κρασί ( όχι ρετσίνα) 1 φλιτζάνι ρύζι αλάτι- πιπέρι 1 μπόλια κατσικίσια 4 φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες σε τρίφτη ελαιόλαδο τοματοπελτέ.

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά την πλάτη και προσέχουμε να μην μείνει καμιά τριχούλα πάνω. Την ανοίγουμε από την κάτω μεριά με μαχαίρι προσεχτικά να μην μας σκιστεί. Το άνοιγμα γίνεται ανάμεσα στα πλευρά και το κρέας και την χονδρή πέτσα από πάνω Μετά βάζουμε το χέρι μας μέσα και σιγά-σιγά σπρώχνοντας την ανοίγουμε και άλλο . Συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Ζεματάμε την μισή συκωταριά(εκτός από τα γλυκάδια)δηλ.πνευμόνι,συκώτι,νεφρά, καρδιά. Ψιλοκόβουμε τα ζεματισμένα εντόσθια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό. Τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο.Ρίχνουμε μέσα τα εντόσθια. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση . Περιμένουμε να πιει τα ζουμιά του και το κατεβάζουμε από την φωτιά .

Το αφήνουμε να κρυώσει προτού γεμίσουμε την πλάτη. Αρχίζουμε γεμίζουμε προσεκτικά με μια κουτάλα.Την σηκώνουμε όρθια για να κατεβεί το ρύζι. Όταν τελειώσουμε το γέμισμα ,αρχίζουμε το ράψιμο( με σακοράφα και κλωστή που δεν καίγεται). Την ξαπλώνουμε κάτω και την πιέζουμε ελαφρά για να μοιραστεί η γέμιση ομοιόμορφα παντού. Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι (την γυρίζουμε και την αλατοπιπερώνουμε και από την κάτω μεριά. Την σκεπάζουμε με την μπόλια για να μην μας στεγνώσει στο ψήσιμο (η μπόλια βοηθάει να κάνει η πλάτη μας ωραία πετσούλα). Ρίχνουμε στο ταψί ελαιόλαδο και την φρέσκια ντομάτα. Συμπληρώνουμε με νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο .

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 4 ώρες περίπου . Τσεκάρουμε ενδιάμεσα να μην στεγνώσει η σάλτσα της .Όταν είναι έτοιμη και πιρουνιάζεται , ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες ( στα 4) . Συμπληρώνουμε με νερό για να τις χώνει και προσθέτουμε και λίγο τοματοπελτέ για να γίνουν πιο κόκκινες .Βάζουμε ξανά στον φούρνο για να ροδίσει η πλάτη μας και να ροδοκοκκινίσουν και οι πατατούλες μας .

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!! (Εκτέλεση συνταγής-Επιμέλεια :Ρένα Κώστογλου) (Βοηθός :Αντώνης Δασκαλάκης) (Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Νίκη Χάρακα)

Περισσότερες λεπτομέρειες και συνταγές μπορείτε να βρείτε στο https://koykoycook.gr/?p=724

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software