officeart horizontal  

 

Νέα Σάμος

Ενάλιες Αρχαιολογικές Έρευνες στους Φούρνους (2015-2022)

17 Ιουλ, 2023 - 05:07
Ενάλιες Αρχαιολογικές Έρευνες στους Φούρνους (2015-2022)

Η ενάλια αρχαιολογική έρευνα των Φούρνων αποτελεί ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α και του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός της έρευνας κατά τα πρώτα έτη (2015-2020) ήταν η καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη των αρχαίων, μεσαιωνικών και νεότερων ναυαγίων που βρίσκονται στα 20 περίπου νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που απαρτίζουν το αρχιπέλαγος των Φούρνων.

Η επιφανειακή έρευνα διασκόπησης του υποθαλάσσιου πυθμένα ολοκληρώθηκε το 2020 με την ανακάλυψη και καταγραφή 58 ναυαγίων που χρονολογούνται από τα τέλη της αρχαϊκής περιόδου (6ος αι. π.Χ.) έως και το α΄μισό του 20ου αιώνα.

Η πλειονότητα των ναυαγίων μετέφερε αμφορείς, το κύριο μέσο συσκευασίας και διακίνησης υγρών προϊόντων από την αρχαιότητα έως και το τέλος της βυζαντινής περιόδου.

arxaia navagia

 

Τα φορτία αυτά έχουν πολλές διαφορετικές προελεύσεις, κάποιες φορές από απόμακρα σημεία της Μεσογείου (Ισπανία, Τυνησία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Μαύρη Θάλασσας) καταδεικνύοντας την σημασία του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων ως ενός ενδιάμεσου σταθμού στην θαλάσσια εμπορευματική διακίνηση υπερτοπικής εμβέλειας.

Από το 2021 η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην ανασκαφή ενός ναυαγίου των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων που βρίσκεται στον Άσπρο Κάβο, στις ανατολικές ακτές των Φούρνων, βόρεια του οικισμού Καμάρι.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 42-50 μέτρων, έχει διατηρήσει την συνοχή του και φέρει φορτίο από αμφορείς που προέρχονται από την Κριμαία, την Σινώπη και την Ηράκλεια του Πόντου.

Αποτελεί μία μοναδική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ Αιγαίου και Μαύρης Θάλασσας κατά τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ.

 

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software