officeart horizontal  

 

Οικονομία

Σοβαρές ενδείξεις, για πιθανό κοίτασμα λιθίου στη Σάμο

29 Νοε, 2021 - 08:11
Σοβαρές ενδείξεις, για πιθανό κοίτασμα λιθίου στη Σάμο

Ενδείξεις για λίθιο στη Σάμο, κοιτάσματα πολύτιμων λίθων αλλά και συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές αποθήκες για αέριουδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα, έχει  ήδη εντοπίσει,  σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλευτικών Ερευνών).

Ειδικότερα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, για πιθανό κοίτασμα λιθίου στη Σάμο.  Το υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμεύσει την περιοχή ως δημόσιο μεταλλευτικό χώρο και συνεχίζονται οι έρευνες που θα αποδείξουν, αν υπάρχει ικανό κοίτασμα για να αξιοποιηθεί.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του ΕΣΠΑ το ΕΑΓΜΕ αναζητά λίθιο και πολύτιμα μέταλλα σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι ξεκάθαρη η στρατηγική του υπουργείου για αναζήτηση και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα  ''Αποκλειστικό: Έρευνα για λίθιο στη Σάμο και νέες φυσικές αποθήκες σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη''

Το λίθιο και οι ενώσεις του έχουν αρκετές βιομηχανικές εφαρμογές, που περιλαμβάνουν θερμοανθεκτικό γυαλί και κεραμικά, κράματα υψηλής αναλογίας αντοχής προς βάρος, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αεροσκαφών. Αυτές οι εφαρμογές καταναλώνουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου. Χρησιμοποιείται, ακόμη, κατά κύριο λόγο σε κράματα μεταφοράς θερμότητας και στις μπαταρίες και επίσης σε μερικούς σταθεροποιητές διάθεσης.

Τα ταυτοποιημένα παγκόσμια αποθέματα λιθίου το 2008 εκτιμήθηκαν από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (US Geological Survey) σε 13 εκατομμύρια τόνους, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια τα πραγματικά παγκόσμια αποθέματα λιθίου, οπότε κάποιοι προέβλεψαν ότι θα έχουμε στο μέλλον «πυρετό λιθίου», όπως είχαμε στο παρελθόν «πυρετό χρυσού» καθώς τα προηγούμενα αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί. Προς το παρόν, τα (μεγαλύτερα γνωστά) αποθέματα λιθίου βρίσκονται στη Νότια Αμερική, κατά μήκος της οροσειράς των Άνδεων. Η Χιλή είναι η πρώτη παραγωγός χώρα λιθίου παγκοσμίως. Δεύτερη είναι η Αργεντινή. Και οι δυο αυτές χώρες παίρνουν το λίθιο που παράγουν από αλυκές σε αλμυρές λίμνες. Στις ΗΠΑ το λίθιο επίσης λαμβάνεται από κάποιες αλυκές σε αλμυρές λίμνες στη Νεβάδα. Ωστόσο, το μισό των γνωστών παγκόσμιων αποθεμάτων βρίσκεται στη Βολιβία, μια χώρα που βρίσκεται στην κεντρική ανατολική πλαγιά των Άνδεων. Το 2009 η Βολιβία διαπραγματεύθηκε με Ιαπωνικές, Γαλλικές και Κορεατικές επιχειρήσεις για την έναρξη εξόρυξης λιθίου. Σύμφωνα με τη Γεωλογική Εξερεύνηση των ΗΠΑ (US Geological Survey), η έρημος Σαλάρ Ντε Ουγιούνι της Βολιβίας έχει αποθέματα 5,4 εκατομμυρίων τόνων λιθίου. Ένα απόθεμα λιθίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα βρίσκεται στο Wyoming's Rock Springs Uplift και εκτιμάται ότι περιέχει 228.000 τόνους λιθίου. Επιπλέον αποθέματα στον ίδιο σχηματισμό θεωρήθηκε ότι φθάνουν ως και τους 18 εκατομμύρια τόνους.

Πηγή αρχικού άρθρου 

Μαρίνα Πρωτονοτάριου

https://www.mononews.gr/business/apoklistiko-erevna-gia-lithio-sti-samo-ke-nees-fisikes-apothikes-se-ioannina-ke-thessaloniki

 

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software