Πολιτική

Παναγιώτης Χριστόφας, ένας 38χρονος υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

15 Ιαν, 2019 - 09:01
Παναγιώτης Χριστόφας, ένας 38χρονος υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Εκλογική χρονιά το 2019 και τον Μάϊο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της Περιφεριακής αρχής. Ένας από τους νέους υποψήφιους, ηλικιακά αλλά και σε διεκδίκηση αξιωμάτων, είναι ο 38χρονος υποψήφιος Περιφεριάρχης Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Χριστόφας. Το samostimes.gr συνομίλησε μαζί του σε μια πρώτη γνωριμία.

  • samostimes Παναγιωτης ΧριστοφαςΕίστε ένας νέος άνθρωπος, σε μια δημιουργική ηλικία. Πόσο δύσκολο είναι να αποφασίσεις να εμπλακείς στα κοινά και μάλιστα ως επικεφαλής ενός Περιφερειακού συνδυασμού;

Είναι γεγονός πως στις ημέρες μας και σε ότι αφορά στη γενιά μου και στις νεότερες γενιές, δεν είναι στη «μόδα» η ενασχόληση με τα κοινά.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους νέους ανθρώπους, και όχι μόνο, να δυσπιστούν για τους πολιτικούς και να θεωρούν ότι οι λύσεις για τη ζωή τους δε θα δοθούν μέσα από την πολιτική.

Η εξέλιξη αυτή όμως είναι εξαιρετικά προβληματική για το πολιτικό σύστημα και εν γένει για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Τα κενά πάντα καλύπτονται, και το ζητούμενο είναι αν στην πιο δημιουργική φάση της ζωής μας, όπως αναφέρατε κι εσείς, θα στεκόμαστε παθητικοί δέκτες, αφήνοντας άλλους να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς, ή συμμέτοχοι στην προσπάθεια για βιώσιμο παρόν και ευοίωνο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Σε ό,τι με αφορά, η απάντηση είναι αυτονόητη, γι’ αυτό και από τα φοιτητικά μου χρόνια επέλεξα να δραστηριοποιηθώ στο μαζικό μου χώρο, στο φοιτητικό σύλλογο πολιτικών μηχανικών, στη συνέχεια στον επιστημονικό μου φορέα (Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος) και στο ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου και πλέον στον κοινωνικό χώρο μέσα από την δραστηριοποίηση μου από το 2014 στα περιφερειακά δρώμενα του Βορείου Αιγαίου.

Η απόφαση να τεθώ επικεφαλής ενέχει δυσκολίες, αλλά κυρίως αποτελεί μια πρόκληση τόσο για μένα όσο και για το σύνολο των συνοδοιπόρων μου.

Μια τέτοιου είδους προεκλογική εκστρατεία, λόγω και της νησιωτικότητας απαιτεί προβολή για την επικοινώνηση των θέσεων και την επίτευξη αναγνωρισιμότητας καθώς και σημαντικούς οικονομικούς πόρους που, σε χαλεπούς καιρούς, δεν υπάρχουν κι αν υπήρχαν θα ήταν πρόκληση να χρησιμοποιηθούν.

Ως εκ τούτου, φιλοδοξούμε να καλύψουμε αυτό το κενό με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργοποίηση ανθρώπινων πόρων από το σύνολο των νησιών μας.

Μέσω της συμμετοχής μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, το ψηφοδέλτιο θα μπορέσει να αντιπροσωπεύσει το σύνολο της κοινωνικής και επαγγελματικής διαστρωμάτωσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου ώστε να  έχει τόσο τη γνώση των προβλημάτων, όσο και τη βούληση να τα θεραπεύσει δίνοντας ξανά ελπίδα στους συμπολίτες μας.

Εκεί λοιπόν που οι άλλοι συνδυασμοί επενδύουν σε άλλους τρόπους και επιλέγοντας ανάμεσα στις παλιές «ξεθωριασμένες» κομματικές ταμπέλες, εμείς βασιζόμαστε στους ανθρώπινους πόρους.

Άλλωστε και η πολιτική μας προσέγγιση, για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο, είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική.

  • Αυτοδιοίκηση χωρίς κόμματα γίνεται; Το ρωτάω γιατί ξαφνικά όλοι οι υποψήφιοι είναι σαν να προέρχονται από …’’Παρθενογένεση’’

Αυτοδιοίκηση χωρίς κόμματα γίνεται και θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Αυτοδιοίκηση χωρίς πολιτικό πρόσημο δεν μπορεί να γίνει.

Τα κόμματα αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας και διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου. Όμως άλλο διακυβέρνηση κι άλλο αυτοδιοίκηση.

Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να πατρονάρεται από κόμματα, γιατί τότε απεμπολεί τον ανεξάρτητο ρόλο της και καθίσταται απλά υποχείριο των κυβερνώντων ή αυτών που θέλουν να καταλάβουν την εξουσία.

Σε ότι με αφορά δεν απαρνιέμαι την πολιτική μου προέλευση, ούτε σβήνω για λόγους καιροσκοπισμού από τη μνήμη μου και το βιογραφικό μου τους ανιδιοτελείς αγώνες που έχω δώσει για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Με πυξίδα αυτές τις ιδεολογικές αρχές, που τις προηγούμενες δεκαετίες έβγαλαν τα νησιά μας από την αφάνεια, πορευόμαστε, αλλά αρνούμαστε να καπελωθούμε από κόμματα και πολιτικές κινήσεις.

Νίκη του συνδυασμού μας σημαίνει νίκη των προοδευτικών πολιτών του Βορείου Αιγαίου.

  • Σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα πρόσωπα που θα επιλεγούν ή το πρόγραμμα του συνδυασμού;

Όπως σας απάντησα και στην πρώτη ερώτηση, για εμάς το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον έναν και μόνο αιμοδότη αυτής της προσπάθειας.

Αυτό το διάστημα προχωράει η στελέχωση του ψηφοδελτίου με λογική κάλυψης όλων των νησιών μας και βέβαια με εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων που εδράζονται στην περιφέρειά μας, με έντονο το στοιχείο της ανανέωσης προσώπων.

Μέσω της διαδικασίας αυτής στοχεύουμε στην αναγνώριση του συνόλου των προβλημάτων που ταλανίζουν τους συμπολίτες μας και στη δημοσιοποίηση προγραμματικών θέσεων ανά τομέα που θα χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό εφικτότητας ως προς την υλοποίησή τους κι όχι εκθέσεις ιδεών.

Πρόσωπα λοιπόν και πρόγραμμα είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Άλλωστε, τα πρόσωπα κάνουν τα πράγματα.

  • Υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά; Το ρωτάω κυρίως γιατί είστε ένας νέος άνθρωπος και αυτό ίσως να διευκολύνει περισσότερο την προσέγγιση με ανθρώπους μικρότερης ηλικίας αλλά και με ανθρώπους που βλέπουν κάτι καινούργιο μπροστά τους και πιθανών να ήθελαν να πάρουν μέρος σε μια νέα προσπάθεια.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αυτό μας δίνει περισσότερο ώθηση στην προσπάθεια μας.

Ήδη μεγάλος αριθμός των υποψηφίων του συνδυασμού μας είναι νέα πρόσωπα που συμμετέχουν για πρώτη φορά στις περιφερειακές εκλογές.

Έχει έρθει η ώρα η γενιά μας, η γενιά της κρίσης να τολμήσει και να βγει μπροστά.

  • Έχετε προλάβει να επισκεφθείτε την Σάμο;

Επισκέφθηκα τη Σάμο το προηγούμενο διάστημα και θα βρίσκομαι και πάλι στο όμορφο νησί σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα από 18 Ιανουαρίου.

  • Παρουσία στα social media υπάρχει; Που σας βρίσκει κανείς;

Τα social media είναι «κομμάτι» της καθημερινότητας μας. Ήμουν ενεργός σε αυτά πολύ πριν ακόμα ανακοινώσω την υποψηφιότητα μου και δε θα μπορούσα να μην είμαι και τώρα.

Μπορείτε να μάθετε για την ομάδα μας «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook www.facebook.com/panagiotischristofas ,

στο Instagram στο www.instagram.com/panagiotischristofas

και στο Twitter www.twitter.com/PChristofas

και πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα μας www.tolmame.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι