Πολιτική

Δυο δήμοι στην Σάμο, οι δυσκολίες του εγχειρήματος

28 Φεβ, 2019 - 07:02
Δυο δήμοι στην Σάμο, οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Η πιθανή κατάτμηση του ενιαίου δήμου Σάμου σε δυο νέους Δήμους, Ανατολικής Σάμου και Δυτικής δημιουργεί νέα διοικητικά και πολιτικά δεδομένα.

Οι νέοι δήμοι θα πρέπει ουσιαστικά να στηθούν διοικητικά από την αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται χρονικά,  την στιγμή που οργανωτικά χρειάστηκαν 8 χρόνια για να βηματίσει ο ενιαίος δήμος Σάμου.

Αυτή είναι μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των δυσκολιών που θα προκύψουν, αν προχωρήσει η διάσπαση του ενιαίου δήμου Σάμου.

Τι θα γίνει με το προσωπικό των συνιστώμενων δήμων 

Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού προσωπικό των δήμων που καταργούνται  μεταφέρεται στους αντίστοιχους συνιστώμενους δήμους (με βάση και την τροπολογία που είχε δημοσιεύσει το airetos.gr) , με την ίδια σχέση εργασίας και καταλαμβάνει αντίστοιχες, κατά κατηγορία, εκπαιδευτική βαθμίδα κλάδο ή ειδικότητα θέσεις. Μέσα σε ένα(1)μήνα από την έναρξη ισχύος του σχετικού ΦΕΚ, οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου, καθώς και οι δικηγόροι ή νομικοί σύμβουλοι με σχέση έμμισθης εντολής  των δήμων που καταργούνται δηλώνουν την προτίμησή τους, για τη μεταφορά τους σε έναν από τους αντίστοιχους συνιστώμενους δήμους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι 70 περίπου μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι που μετακινήθηκαν από το Καρλόβασι στην πόλη της Σάμου για τις ανάγκες του ενιαίου δήμου θα πρέπει να επιλέξουν αν θα μείνουν στην πρωτεύουσα ή θα πάνε στον νέο δήμο δυτικής Σάμου. Στον δήμο ανατολικής Σάμου ο αριθμός τον μόνιμων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου θα πλησιάζει τους 130.

Τι θα γίνει με τις υπηρεσίες 

Το θέμα της στελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών στους νέους δήμους είναι εξαιρετικά σημαντικό με τον δήμο δυτικής Σάμου να αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα. Π.χ. σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μην έχει υπηρεσία δόμησης κι τους πολίτες της δυτικής Σάμου θα πρέπει να εξυπηρετεί ο Μητροπολιτικός δήμος της πρωτεύουσας του νομού και του νησιού.  Σε ό,τι αφορά στις διοικητικές υπηρεσίες οι ανάγκες των δύο δήμων αναμένεται να καλυφθούν, σε ικανοποιητικό ποσοστό για την ανατολική Σάμο με σημαντικά προβλήματα στην δυτική όπου πολλές απο τις καθημερινές ανάγκες δεν θα καλύπτονται.

Νομικά πρόσωπα καταργούμενων – συνιστώμενων δήμων

 Οι ΔΕΥΑ, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία των καταργούμενων δήμων, με την έναρξη λειτουργίας των νέων δήμων, σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 1, αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των νέων δήμων.

Χρηματοδότηση Δήμων 

Η σημερινή χρηματοδότηση του ενιαίου δήμου Σάμου από το κράτος, μόλις και μετά βίας, φθάνει στις 700.000 ευρώ. 

Στην περίπτωση που… βρεθούν λεφτά, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συναινέσουν και οι θεσμοί τότε στο καλύτερο σενάριο: α) Με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και εξαιτίας του ότι ο δήμος Ανατολικής Σάμου είναι πρωτεύουσα νομού και νησιού, (σ.σ  θεωρείται με βάση τον ‘’Κλεισθένη’’  ότι ανήκει στην β κατηγορία από τις συνολικά 5 του διαχωρισμού που γίνετε) θα πάρει τα ίδια χρήματα περίπου μαζί με το bonus που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για τους δήμους που φιλοξενούν Κ.Υ.Τ μεταναστών και προσφύγων. Σε ότι αφορά στον δήμο δυτικής Σάμου η χρηματοδότηση του θα είναι μικρότερη ίσως περίπου 500.000 ευρώ αφού θα ανήκει σε χαμηλότερης κατηγορία δήμο. 

Β) Στο … άσχημο σενάριο ο δήμος Ανατολικής Σάμου χρηματοδοτείται με περίπου 500.00 (από τα 700.000) και ο δήμος δυτικής Σάμου με το 1/3 των σημερινών χρημάτων του ενιαίου δήμου, δηλαδή περίπου  200.000 ευρώ. Επίσης το γεγονός ότι θα είναι σε μικρότερη κατηγορία δήμων θα τον επηρεάσει σύμφωνα με τον ‘’Κλεισθένη’’ στην κατανομή των Κ.Α.Π. και στη συμμετοχή σε εθνικούς και ευρωπαίους πόρους.

Δυστυχώς και οι δυο δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους για την εύρεση οικονομικών πόρων. 

Διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων. Χωροταξικό.

Στον ‘’αέρα’’ βρίσκεται και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την δυτική πλευρά του νησιού να μην διαθέτει ΧΥΤΑ, κατάρρευση αυτού που είχε φτιαχτεί στη θέση …’’Βυθίσματα’’  και αυτός της ανατολικής Σάμου να έχει υπέρ κορεστεί από τους αυξημένους όγκους σκουπιδιών. Ο δήμος δυτικής Σάμου θα πρέπει να πληρώνει για την χρησιμοποιήσει του ΧΥΤΑ ανατολικής Σάμου με το κόστος να μετακυλά στους πολίτες. 

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση ενώ στο χωροταξικό θα πρέπει να υπάρξει αποδοχή προτάσεων χωρίς την καχυποψία ότι κάποιος από τους δύο δήμους προσπαθεί να ωφεληθεί εις βάρος του άλλου. 

Τα παραπάνω αποτελούν μια πρώτη ανάγνωση των συνεπειών που προκύπτουν από την διάσπαση του δήμου Σάμου και που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέες δημοτικές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαϊου. Οι αλλαγές και η εναρμόνιση στα νέα δεδομένα αναμένεται να φέρουν τους νέους δήμους σε ισορροπία στην καλύτερη περίπτωση σε δυο χρόνια, αν δεν ‘’σκάσουν’’ κάτω από το οικονομικό βάρος και την καθημερινότητα.

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι