Πολιτική

Δημοτικές εκλογές 2019. Μάθε πότε και πως ψηφίζουμε

6 Απρ, 2019 - 01:04
Δημοτικές εκλογές 2019. Μάθε πότε και πως ψηφίζουμε

Οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης των νέων δήμων θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαΐου 20191 και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019.
Οι εκλογές αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία, λόγω της εφαρμογής για πρώτη φορά των διατάξεων του «Κλεισθένης I» και τη θέση σε ισχύ του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Όλες οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου (27 έδρες για κάθε έναν από τους δυο δήμους στο νησί της Σάμου) καταλαμβάνονται απο τους συνδυασμούς βάσει των αριθμό των ψήφων που θα πάρουν την πρώτη Κυριακή και ανάλογα το εκλογικό μέτρο. Την δεύτερη Κυριακή (αν και όπου χρειαστεί) ψηφίζουμε μόνο υποψήφιο δήμαρχο. Δείτε αναλυτικά:

Στις εκλογές αυτές ψηφίζουμε για :

– Δημάρχους

– Δημοτικούς συμβούλους

– Συμβούλους σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, – προέδρων κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και τριακοσίων (300) κατοίκων.

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωϊ και θα λήξει στις 7 το βράδυ της Κυριακής 26 Μαϊου και 2 Ιουνίου (εάν απαιτηθεί δεύτερη Κυριακή)

Κατάθεση συνδυασμών υποψηφίων στο Πρωτοδικείο 

Η ανακήρυξη των συνδυασμών των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 γίνεται από το Πρωτοδικείο σε δημόσια συνεδρίαση, στο οποίο υποβλήθηκαν οι δηλώσεις των συνδυασμών, τη δέκατη πέμπτη ημέρα πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή μέχρι την 12η ώρα βραδινή της 11ης Μαΐου 2019.

Ποσόστωση υποψηφίων από κάθε φύλο

Κάθε συνδυασμός πρέπει να περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του υποψήφιους συμβούλους κοινότητας με πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων από κάθε φύλο (άνδρες- γυναίκες) σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του.Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το δεκαδικό μέρος του είναι τουλάχιστον ίσο με 0,5.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι