officeart horizontal  

 

Πολιτική

Ευρωεκλογές 2019, τι πρέπει να γνωρίζουμε.

2 Μάι, 2019 - 09:05
Ευρωεκλογές 2019, τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το νομοθετικό σώμα της ΕΕ. Εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της ΕΕ κάθε 5 χρόνια. Οι τελευταίες εκλογές έγιναν τον Μάιο 2014. Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαϊου, παράλληλα με τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

 

Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται από κάθε χώρα 

el elections 2019

Τι κάνει το Κοινοβούλιο

 

Το Κοινοβούλιο έχει 3 κύριες αρμοδιότητες:

Νομοθετικές

Εγκρίνει νομοθετικές πράξεις της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, με βάση προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αποφασίζει για διεθνείς συμφωνίες

Αποφασίζει για θέματα διεύρυνσης Εξετάζει το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και της ζητά να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις

Εποπτικές

Ασκεί δημοκρατικό έλεγχο σε όλα τα όργανα της ΕΕ Εκλέγει τον πρόεδρο της Επιτροπής και εγκρίνει την Επιτροπή ως σώμα. Έχει τη δυνατότητα να καταθέσει «πρόταση μομφής», υποχρεώνοντας την Επιτροπή σε παραίτηση Χορηγεί απαλλαγή, δηλαδή τελική έγκριση για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ Εξετάζει αναφορές πολιτών και συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές. Συζητά τη νομισματική πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υποβάλει ερωτήσεις στην Επιτροπή και το Συμβούλιο .Εκτελεί χρέη παρατηρητή σε εκλογικές διαδικασίες

Δημοσιονομικές

Καταρτίζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο. Εγκρίνει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή το «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».

Σύνθεση

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών για κάθε χώρα είναι ανάλογος του πληθυσμού της, αλλά ισχύει η αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, δηλαδή, καμία χώρα δεν μπορεί να έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 βουλευτές, ενώ ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 751 (750 συν τον πρόεδρο). Οι βουλευτές συγκροτούν ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, και όχι την εθνικότητά τους.

Ο πρόεδρος εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο στα άλλα όργανα της ΕΕ και στον έξω κόσμο και έχει τον τελευταίο λόγο στην έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Πώς λειτουργεί το Κοινοβούλιο

Οι εργασίες του Κοινοβουλίου διεξάγονται σε δύο στάδια:

Επιτροπές - για την προετοιμασία της νομοθεσίας

Το Κοινοβούλιο αριθμεί 20 επιτροπές και δύο υποεπιτροπές, κάθε μια από τις οποίες ασχολείται με συγκεκριμένο τομέα πολιτικής. Οι επιτροπές εξετάζουν νομοθετικές προτάσεις, ενώ οι βουλευτές και οι πολιτικές ομάδες μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις ή να απορρίψουν το νομοσχέδιο. Τα θέματα αυτά συζητούνται επίσης στο πλαίσιο των πολιτικών ομάδων.

Σύνοδοι ολομέλειας – για την έγκριση της νομοθεσίας

Πρόκειται για συνεδρίαση του συνόλου των βουλευτών με σκοπό την τελική ψηφοφορία για το προταθέν νομοσχέδιο και τις προταθείσες τροποποιήσεις. Συνήθως η σύνοδος ολομέλειας πραγματοποιείται στο Στρασβούργο για τέσσερις ημέρες κάθε μήνα, αλλά μερικές φορές πραγματοποιούνται συμπληρωματικές σύνοδοι στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα εδώ

europa.eu

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software