Πολιτική

Επικράτησε η άποψη των εργαζομένων στο ΔΣ, στην κυβέρνηση τώρα το θέμα στελέχωσης των δύο δήμων

10 Ιουλ, 2019 - 09:07
Επικράτησε η άποψη των εργαζομένων στο ΔΣ, στην κυβέρνηση τώρα το θέμα στελέχωσης των δύο δήμων

Σε πολιτικό επίπεδο και στην Κυβέρνηση μετατίθεται το πρόβλημα της διαίρεσης των δήμων που αποφάσισε με πολύ προχειρότητα και πολιτική σκοπιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μόλις μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου, την τελευταία μέρα διορίας σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, κατά την συνεδρίαση του το απόγευμα της Τρίτης 9 Ιουλίου προχώρησε ομόφωνα στηην έγκριση των δυο οργανισμών για τους νέους Δήμους, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Σε ότι αφορά στο σοβαρό θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών, μετά από συζήτηση που διήρκησε περίπου 3 ώρες, οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να επιλέξουν την μία από τις δυο προτάσεις που κατατέθηκαν στο σώμα. Η πρώτη πρόταση αποτελεί ουσιαστικά εισήγηση της … επόμενης δημοτικής αρχής Ανατολικής Σάμου και του νέου δημάρχου κ. Γιώργου Στάντζου, ο οποίος με μια ολοκληρωμένη εισήγηση ανέλυσε τις ανάγκες του νέου Δήμου .

Στην εισήγηση του ο κ. Στάντζος μεταξύ άλλων ζητά να ισχύσει η δήλωση επιλογής των υπαλλήλων, σε ποιον από τους δυο δήμους θέλουν να εργάζονται και να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η κατ’ εξαίρεση και σύμφωνα με τις ανάγκες πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών. Η εισήγηση αυτή του κ. Στάντζου που υιοθετήθηκε και κατατέθηκε προς ψήφιση, θα έχει ως «σύμμαχο» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τις ανάλογες αποφάσεις που πήραν τα δημοτικά συμβούλια Κέρκυρας και Μυτιλήνης που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Η πρόταση υπερψηφίστηκε (13 ψήφους) από τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση και τον επικεφαλής του συνδυασμού κ. Κώστα Τζίχα. Ουσιαστικά η πρόταση διαφοροποιείται από αυτή του κ. Στάντζου σε ένα σημείο, ζητώντας να μην παραχωρηθούν σε ιδιώτες οι υπηρεσίες των νέων δήμων που θα προκύψουν. Η πρόταση αυτή έλαβε συνολικά 5 (πέντε) ψήφους στην διαδικασία που ακολούθησε. Συγκεκριμένα η πρόταση έλαβε την ψήφο των δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης (Κ. Τζίχας, Θ. Σαρρηγεωργίου) και αυτή των δημοτικών συμβούλων της «Δράση, Ενότητα, Προοπτική» (Μηλίγγος, Ματθαίου, Τριανταφύλλου).

Η διαμόρφωση των προτάσεων αυτών και η ψήφιση τους βρήκαν αντίθετο τον νέο Δήμαρχο Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη ο οποίος δήλωσε ότι δέχεται ότι ο νέος Δήμος Δυτικής Σάμου είναι ένας μικρότερος Δήμος αλλά δεν δέχεται ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και προανήγγειλε την προσφυγή κατά της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Να σημειώσουμε ότι με την «κατά επιλογή των υπαλλήλων» δήλωση τους ο νέος Δήμος Ανατολικής Σάμου (Μητροπολιτικός δήμος πρωτεύουσα) θα έχει 211 εργαζόμενους και ο μικρότερος δήμος Δυτικής Σάμου 99 εργαζόμενους.

Τα σημεία που έκριναν την απόφαση

Η «μάχη» των δυο νέων δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου που έληξε με «νικητή» τον κ. Στάντζο. Η εισήγηση του κ. Στάντζου ήταν ολοκληρωμένη και αναλυτική πράγμα που αιφνιδίασε τον κ. Λυμπέρη που όπως παραδέχτηκε δεν ήταν έτοιμος.

Ο κ. Λυμπέρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Καρλοβάσου δεν κατέθεσαν διαφορετική πρόταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην ψηφοφορία να υπάρχουν ουσιαστικά δυο ίδιες προτάσεις με τις διαφορές που προαναφέραμε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ο κ. Διακοσταμάτης ψήφισε αρνητικά και τις δυο προτάσεις ενώ οι υπόλοιποι (4 τέσσερις συνολικά) δημοτικοί σύμβουλοι της δυτικής Σάμου ψήφισαν Παρών.

Η παραδοχή του κ. Λυμπέρη ότι όλα σχεδιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ «στο πόδι» δηλαδή πρόχειρα και ότι θα προκύψουν προβλήματα λειτουργίας και στους δυο δήμους.

Το έγγραφο της οικονομικής υπηρεσίας προς τον κ. Στάντζο ότι αν προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός για την στελέχωση των υπηρεσιών την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα λειτουργεί η οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

Το γεγονός ότι οι πρώην Δήμοι Καρλοβάσου και Βαθέος είχαν πολύ λιγότερο προσωπικό από αυτό που θα έχουν τώρα οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου και όμως θεωρείται ότι κινδυνεύουν να μην λειτουργούν.

Η τοποθέτηση του κ. Τζίχα (Λαϊκή Συσπείρωση) ότι η διαίρεση του δήμου Σάμου έγινε για πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες.

Ποιες είναι οι εξελίξεις

Οι εξελίξεις θα κριθούν στο υπουργικό γραφείου του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και όχι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό γιατί δεν πρόκειται απλά για μια διοικητική πράξη αλλά για την επικύρωση ουσιαστικά μιας πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κρίθηκε από όλους ως πρόχειρης και διαλυτικής. Οι κοινές, ουσιαστικά, αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Σάμου δημιουργούν ένα ισχυρό μπλοκ που κάνει την διαβούλευση αναγκαία για την νέα κυβέρνηση της Ν.Δ..

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι