officeart horizontal  

 

Πολιτική

Σύμβουλοι της ''Πορείας Ευθύνης'' ζητούν σύμπραξη με τον συνδυασμό ΑΝΑΣΑ

31 Αυγ, 2019 - 02:08
Σύμβουλοι της ''Πορείας Ευθύνης'' ζητούν σύμπραξη με τον συνδυασμό ΑΝΑΣΑ

Την θέληση τους για σύμπραξη του συνδυασμού τους ''Πορεία Ευθύνης'' με τον συνδυασμό ''ΑΝ.ΑΣ.Α.'' του νικητή των εκλογών του Μαίου για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, εκφράζουν με επιστολή τους 4 δημοτικοί σύμβουλοι. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως το γεγονός ότι η επιστολή δεν υπογράφεται από τον επικεφαλής του συνδυασμού ''Πορεία Ευθύνης'', Αντώνη Σίμο. Τι λέει ο νόμος:

Σύμφωνα με τον 4623/2019 (ΦΕΚ 134/ 9-08-2019): ''Δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων που θα συμπράξουν και κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.''

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τους συνολικά έντεκα δημοτικούς συμβούλους των δυο παρατάξεων ( 6 η παράταξη Στάντζου και 5 η παράταξη Σίμου) θα πρέπει απαραίτητα να υπογράψουν την σύμπραξη οι 6 από τους 11. 

Μέχρι εδώ φαίνεται να μην υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Από την επιστολή όμως των συμβούλων της ''Πορείας Ευθύνης''  λείπει η υπογραφή του  επικεφαλής της παράταξης Αντώνη Σίμου. Σε νομική βάση δεν δημιουργείται θέμα. 

Σε περίπτωση όμως που ο κ. Σίμος δεν υπογράψει, τίθεται εκτός συνδυασμού και παραμένει στο δημοτικό συμβούλιο  ως απλός δημοτικός σύμβουλος.

Δημιουργείται όμως θέμα στην ουσία των δημοκρατικών διαδικασιών αφού πρίν λίγους μήνες οι πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν τους υποψηφίους του συνδυασμού του κ. Α. Σίμου το έκαναν στηρίζοντας και επιλέγοντας με την ψήφο τους, με βάση το πρόσωπο του επικεφαλής και τις αρχές του συνδυασμού.

Η σύμπραξη (ουσιαστικά συγχώνευση) των συνδυασμών, αλλιώνει την ψήφο των πολιτών που έγινε κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια, πολιτικά και προσωπικά. 

Το ενδεχόμενο όμως σύμπραξης χωρίς τον επικεφαλής της παράταξης ουσιαστικά δημιουργεί θέμα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης.

Θέμα το οποίο θα επηρρεάσει βαθύτατα και την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Μιχάλης Σβαρνιάς 

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software