officeart horizontal  

 

Πολιτική

Η Ανταρσία στο Αιγαίο καταψήφισε τον προϋπολογισμό μιζέριας και λιτότητας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

5 Δεκ, 2019 - 07:12
Η Ανταρσία στο Αιγαίο καταψήφισε τον προϋπολογισμό μιζέριας και λιτότητας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Εκφράζοντας το πολιτικό πλαίσιο της παράταξης ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανάβης το απόγευμα της Πέμπτης καταψήφισε το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό λιτότητας που καλείται να ανταπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες. Ειδικότερα στην τοποθέτηση του ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης τόνισε: 

“Η σημερινή συνεδρίαση θα έπρεπε να είναι μια κορυφαία στιγμή για την Περιφερειακή Αρχή αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Καθώς μπροστά μας έχουμε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος που θα έπρεπε να προσδιορίζει την δράση της Περιφέρειας για αναστροφή της υπανάπτυξης που καταγράφεται στα νησιά μας εδώ και μια δεκαετία. Με ειλικρίνεια η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη δηλώνει ότι η διαδικασία της κατάρτισης του προϋπολογισμού μέσα από τις δεσμεύσεις που θέτει η κυβέρνηση και η Ε.Ε. έχει καταστεί μια διοικητική πράξη. 

Πρόκειται για μια καθαρή ομολογία – κατά την άποψη μας - ότι η Περιφέρεια δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα γρανάζι στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.  Στην συνέχεια καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό απλά και μόνο για να συνεχιστεί η λειτουργία της Περιφέρειας αλλά και για να μην διαταραχθεί η γαλήνη του πολιτικού συστήματος στην χώρα. Έντεχνα η Περιφερειακή Αρχή αποφεύγει την κριτική στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες. 

Από την άλλη πλευρά η Συμπαράταξη Πολιτών θεωρεί ότι με ένα προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ από τα οποία τα μισά και περισσότερα είναι λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία προσωπικού και μεταβιβαστικές πληρωμές, μπορεί να ασκηθεί ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική και θέτει ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων που κατά την άποψη της μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη τα νησιά μας. 

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει καλά πως όσο καλή διαχείριση και να γίνει των πόρων της Περιφέρειας, δεν μπορεί να αναστραφεί η μείωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας και η μετανάστευση στα νησιά μας. 

Το ΑΕΠ  του Βορείου Αιγαίου ανήλθε το 2016 στα 2,455 δισ ευρώ. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας αντιστοιχεί στο 2,03% του ΑΕΠ και οι δαπάνες για επενδύσεις είναι χαμηλότερες από το ισχνό 1% του ΑΕΠ. Με αυτά τα δεδομένα με όποιο τρόπο και αν καταρτιστεί ο προϋπολογισμός αναστροφή της υπανάπτυξης δεν πρόκειται να επιτευχθεί. 

Αν στα σοβαρά θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, δηλαδή για την αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων, μείωση του χρόνου εργασίας, αύξηση του ελεύθερου χρόνου, μείωση της ανεργίας, σταμάτημα της μετανάστευσης των νέων, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, βελτίωση των παροχών υγείας παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους πόρους και ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανακατανομή του πλούτου που παράγεται στα νησιά μας και στην χώρα συνολικά υπέρ της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των οικονομικά φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. 

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα:

  • Η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και γενικά τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τουριστική προβολή δεν οδήγησαν σε αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων των εργαζομένων του κλάδου. Αντίθετα συνέβαλαν στην ενίσχυση της ασυδοσίας με την οποία λειτουργεί η πλειοψηφία των ξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών του κλάδου.
  • Η προβολή τοπικών προϊόντων (ούζο, κρασί, λάδι, αιγοπρόβειο κρέας, αλιεύματα) δεν οδήγησε σε αύξηση των τιμών παραγωγού. Αντίθετα συνέβαλε στο να γιγαντωθούν τοπικά καρτέλ εμπόρων και μεσαζόντων που υφαρπάζουν τον κόπο των αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Τα έργα υποδομής κατασκευάζονται στα νησιά μας με ρυθμό χελώνας. Με αποτέλεσμα να μην έχουν καλυφθεί  βασικές ανάγκες. Τι να θυμηθούμε πρώτα; Τα μισοτελειωμένα φράγματα στη Χίο, την ανυπαρξία επενδύσεων στον τομέα της ύδρευσης στην Λέσβο ή το δολοφονικό οδικό δίκτυο στην Ικαρία κλπ.
  • Τραγική είναι η κατάσταση στις συνδέσεις μεταξύ των νησιών που κάνουν πρακτικά αδύνατη ακόμη και την συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου.

Ορισμένες προτεραιότητες που θα έπρεπε να αποτυπώνονται με συγκεκριμένα κονδύλια και έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας: 

  • Μελέτη, σχεδιασμός και υλοποίηση έργων για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Έργο που θα περιλαμβάνει δίκτυα μεταφοράς του νερού, μικρά και μεγάλα φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αντικατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης για την μείωση της απώλειας νερού κλπ.
  • Παρέμβαση της Περιφέρειας στην πρωτογενή παραγωγή με δημιουργία κοινής επιχείρησης με τους κατά τόπους συνεταιρισμούς, με αξιοποίηση των υπαρχουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και την δημιουργία νέων (π.χ. κατασκευή εργοστασίου γάλακτος στη Λέσβο), για την στήριξη των τιμών παραγωγού και την ενεργητική αντιμετώπιση της δράσης των καρτέλ. 
  • Πρόσληψη γεωπόνων και κτηνιάτρων για την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αξιοποίηση του δυναμικού αυτού για την εκπαίδευση των αγροτών. 
  • Δημιουργία ακτοπλοϊκής εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί στην διασύνδεση των νησιών της Περιφέρειας μεταξύ τους με πλοία που να καλύπτουν τις ανάγκες των νησιωτών. 
  • Χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών των μικρών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στα χωριά των νησιών μας (βλέπε ιδιοκτήτες κρεοπωλείων, καφενείων, παντοπωλείων κλπ), οι οποίοι στην πραγματικότητα εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες και κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα τμήμα μόνο των επειγουσών αναγκών των νησιών μας και η κάλυψη τους απαιτεί πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν περιμένουμε να υλοποιηθούν από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ούτε από κάποια άλλη παράταξη ή παρατάξεις του Συμβουλίου. Εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους/νες, τους νέους/νες και τους φτωχομεσαίους αγρότες/ τισσες – επιστήμονες – επαγγελματίες – εμπόρους και τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για να ζήσουμε μια αξιοβίωτη ζωή στα νησιά μας.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software