Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Πολιτική

Η Ανταρσία στο Αιγαίο καταψήφισε τον προϋπολογισμό μιζέριας και λιτότητας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

0
0
0
s2smodern

Εκφράζοντας το πολιτικό πλαίσιο της παράταξης ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανάβης το απόγευμα της Πέμπτης καταψήφισε το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό λιτότητας που καλείται να ανταπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες. Ειδικότερα στην τοποθέτηση του ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης τόνισε: 

“Η σημερινή συνεδρίαση θα έπρεπε να είναι μια κορυφαία στιγμή για την Περιφερειακή Αρχή αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Καθώς μπροστά μας έχουμε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος που θα έπρεπε να προσδιορίζει την δράση της Περιφέρειας για αναστροφή της υπανάπτυξης που καταγράφεται στα νησιά μας εδώ και μια δεκαετία. Με ειλικρίνεια η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη δηλώνει ότι η διαδικασία της κατάρτισης του προϋπολογισμού μέσα από τις δεσμεύσεις που θέτει η κυβέρνηση και η Ε.Ε. έχει καταστεί μια διοικητική πράξη. 

Πρόκειται για μια καθαρή ομολογία – κατά την άποψη μας - ότι η Περιφέρεια δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα γρανάζι στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.  Στην συνέχεια καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό απλά και μόνο για να συνεχιστεί η λειτουργία της Περιφέρειας αλλά και για να μην διαταραχθεί η γαλήνη του πολιτικού συστήματος στην χώρα. Έντεχνα η Περιφερειακή Αρχή αποφεύγει την κριτική στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες. 

Από την άλλη πλευρά η Συμπαράταξη Πολιτών θεωρεί ότι με ένα προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ από τα οποία τα μισά και περισσότερα είναι λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία προσωπικού και μεταβιβαστικές πληρωμές, μπορεί να ασκηθεί ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική και θέτει ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων που κατά την άποψη της μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη τα νησιά μας. 

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει καλά πως όσο καλή διαχείριση και να γίνει των πόρων της Περιφέρειας, δεν μπορεί να αναστραφεί η μείωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας και η μετανάστευση στα νησιά μας. 

Το ΑΕΠ  του Βορείου Αιγαίου ανήλθε το 2016 στα 2,455 δισ ευρώ. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας αντιστοιχεί στο 2,03% του ΑΕΠ και οι δαπάνες για επενδύσεις είναι χαμηλότερες από το ισχνό 1% του ΑΕΠ. Με αυτά τα δεδομένα με όποιο τρόπο και αν καταρτιστεί ο προϋπολογισμός αναστροφή της υπανάπτυξης δεν πρόκειται να επιτευχθεί. 

Αν στα σοβαρά θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, δηλαδή για την αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων, μείωση του χρόνου εργασίας, αύξηση του ελεύθερου χρόνου, μείωση της ανεργίας, σταμάτημα της μετανάστευσης των νέων, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, βελτίωση των παροχών υγείας παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους πόρους και ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανακατανομή του πλούτου που παράγεται στα νησιά μας και στην χώρα συνολικά υπέρ της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των οικονομικά φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. 

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα:

Ορισμένες προτεραιότητες που θα έπρεπε να αποτυπώνονται με συγκεκριμένα κονδύλια και έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας: 

Τα παραπάνω αποτελούν ένα τμήμα μόνο των επειγουσών αναγκών των νησιών μας και η κάλυψη τους απαιτεί πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν περιμένουμε να υλοποιηθούν από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ούτε από κάποια άλλη παράταξη ή παρατάξεις του Συμβουλίου. Εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους/νες, τους νέους/νες και τους φτωχομεσαίους αγρότες/ τισσες – επιστήμονες – επαγγελματίες – εμπόρους και τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για να ζήσουμε μια αξιοβίωτη ζωή στα νησιά μας.