officeart horizontal  

 

Πολιτική

Ανταρσία στο Αιγαίο: Δημόσιες συνεδριάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο

30 Ιουν, 2020 - 11:06
Ανταρσία στο Αιγαίο: Δημόσιες συνεδριάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο

Με επιστολή της στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά, ζητά να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημερωσης του βορείου Αιγαίου να μεταδίδουν ζωντανά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Επίσης με την ίδια επιστολή ζητά όποιες συνεδριάσεις θα προγραμματιστούν μετά την 1η Ιουλίου να είναι δημόσιες και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Παράλληλα ζήτησαν από τον πρόεδρο την διεξαγωγή θεματικών συνεδριάσεων για μια σειρά μείζονος σημασίας θέματα για τους κατοίκους των νησιών μας. Διαβάστε αναλυτικά:

Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Επιστολή προς Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Αρώνη

Κύριε Πρόεδρε,

Με την συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου επιστρέφει στις δια ζώσης συνεδριάσεις που είχαν σταματήσει στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο δεν δίνεται ακόμα η δυνατότητα οι κάτοικοι των νησιών μας να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση (μιας και θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών). Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και κατά τους τέσσερις προηγούμενους μήνες όπου το Συμβούλιο συνεδρίαζε αποκλειστικά με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης. Αλλά και πριν από την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid -19 το πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου έθετε εμπόδια παρακολούθησης των συνεδριάσεων από τους πολίτες.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να δώσετε την δυνατότητα στα ΜΜΕ των νησιών μας να μεταδίδουν ζωντανά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν και είναι πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης να αξιοποιηθούν κατά το βέλτιστο τρόπο. 

Επιπρόσθετα, θεωρούμε αναγκαίο η Περιφέρεια να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο σύστημα τηλεδιάσκεψης που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο απαρχαιωμένο το οποίο και δημιουργεί πολλά προβλήματα  κατά την διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

Πιστεύουμε πως όσον αφορά όποια συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Ιουλίου θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου να παρακολουθούν δια ζώσης τις συνεδριάσεις. Παράλληλα να προγραμματιστεί η διεξαγωγή μιας σειρά θεματικών συνεδριάσεων για κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, ενδεικτικά:

  • Οι επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την στήριξη των εργαζομένων, ανέργων και αυτοαπασχολουμένων στο Βόρειο Αιγαίο. Το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει σειρά παρεμβάσεων από διάφορα συνδικαλιστικά όργανα για το ζήτημα αυτό (π.χ. Ομοσπονδία ΕΒΕ Χίου, Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Πέτρας κλπ.).
  • Η νέα ΚΑΠ και οι επιπτώσεις στους νησιώτες παραγωγούς. Διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου και διεκδίκηση μαζί με τους αγρότες των νησιών της ενίσχυσης του εισοδήματος τους. Είναι άμεσος ο κίνδυνος απώλειας ως και 40% των αγροτικών επιδοτήσεων και εξαίρεση από τις επιδοτήσεις όλων των ετεροεπαγγελματιών παραγωγών-δηλαδή της πλειοψηφίας των φτωχομεσαίων αγροτών των νησιών μας. 
  • Συζήτηση  για την κατάσταση του ελαιοκομικού τομέα των νησιών του Βορείου Αιγαίου και διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου για την διάσωση των νησιωτικών ελαιώνων και των μικρομεσαίων παραγωγών των νησιών μας.
  • Συζήτηση για την κατάσταση στον κλάδο της κτηνοτροφίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου και διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου για την αειφόρα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.
  • Ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα και η μεταξύ τους σύνδεση. Στον τομέα αυτό διαπιστώνεται – για άλλη μια φορά – πως η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα την στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών του κλάδου κι όχι την εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιωτών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση του το Τοπικό Συμβούλιο Ραχών Ικαρίας.

Τέλος αναμένουμε εντός του καλοκαιριού θα προγραμματισθεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επερώτησης που έχουμε καταθέσει για υπόθεση ΑΕΝΑΛ – Lesvoshop εδώ και πολλούς μήνες. 


Για την Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος 

Νίκος Μανάβης

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software