Πολιτική

Ανακοίνωση για την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου για το προσφυγικό

18 Σεπ, 2020 - 09:09
Ανακοίνωση για την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου για το προσφυγικό

Δελτίο τύπου

Με εντυπωσιακή καθυστέρηση, κι αφού πρώτα η κυβέρνηση προχώρησε στην κατασκευή του νέου στρατοπέδου συγκέντρωσης, πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, η Περιφερειακή Αρχή δέησε να συγκαλέσει σε συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όλο το διάστημα που μεσολάβησε από το κάψιμο της Μόριας ως και λίγες ώρες πριν την έκακτη συνεδρίαση η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη – Χριστόφα περίμενε μια κυβερνητική δέσμευση πως το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης θα είναι προσωρινό. Όμως όλες οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν οικτρά. Ο κ. Μητσοτάκης ορθά κοφτά δήλωσε ότι στην Λέσβο θα δημιουργηθεί νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο κ. Μηταράκης μεταθέτει τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από την Λέσβο για μετά το Πάσχα και βλέπουμε, κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά. 

 

Η αλήθεια είναι πως η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να μείνουν για πάντα εγκλωβισμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι νησιώτες κινδυνεύουν να δουν τις πόλεις και τα χωριά τους να μετατρέπονται σε μόνιμα στρατοκρατούμενες ζώνες με επελαύνουσες φασιστικές συμμορίες. 

Οι καθυστερημένες και χλιαρές αντιδράσεις της Περιφερειακής Αρχής στην κυβερνητική αντιπροσφυγική πολιτική δείχνουν τα δικά της αδιέξοδα αλλά και την ουσιαστική αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής. Θλιβερή είναι η εικόνα των παρατάξεων της Σπιλάνη (Συμπαράταξη Πολιτών – ΣΥΡΙΖΑ) και ΛΑΣ (ΚΚΕ) που στήριξαν το ψήφισμα του κ. Μουτζούρη. 

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά είναι η φωνή του κινήματος αλληλεγγύης μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε αυτό, παρουσίασε και ψήφισε ένα ψήφισμα που καταδικάζει τις επιθέσεις σε βάρος των προσφύγων, των εργαζομένων στις ΜΚΟ, στους δημοσιογράφους και στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Συνορά έξω από το ΚΥΤ Μόριας προ μηνός. Διακηρύσει ότι οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι των νησιών μας έχουν κοινό αντίπαλο τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων και γι' αυτό πρέπει να είναι κοινό ο αγώνας τους. Θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες μπορούν να ενσωματωθούν στις πόλεις και τα χωριά μας με την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων.

Αναλυτικά το σχέδιο ψηφίσματος που καταθέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ως εξής: 

 

Σχέδιο ψηφίσματος

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου διαπιστώνει για ακόμη ;;;;πως η κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή των αντιπροσφυγικών πολιτικών της Ε.Ε. και όλων των προηγούμενων Ελληνικών κυβερνήσεων. Προχωρά στην δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Πρόκειται για σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης σύγχρονα - κολαστήρια. Κι αυτά θα δημιουργηθούν με τις ευλογίες και την χρηματοδότηση της Ε.Ε. 

Επίσης η κυβέρνηση με το κλίμα άγριας αστυνομοκρατίας που έχει επιβάλει στην Λέσβο έχει ενισχύει το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Σήμερα η μόνη επιλογή που έχουν οι κάτοικοι του νησιού, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ο κοινός αγώνας για να ανατρέψουν τις αντιπροσφυγικές πολιτικές των Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Όχι μόνο γιατί είναι απάνθρωπες για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και γιατί δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους των νησιών, ιδιαίτερα τώρα που όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού. 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά μας είναι η νέα εργατική βάρδια. Διεκδικούμε μαζί τους καλύτερες συνθήκες ζωής και ενσωμάτωσης τους στην Ελληνική κοινωνία μέσα στο πλαίσιο του αγώνα για βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας όλων των εργαζομένων της χώρας. Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όλοι μας θέλουμε ειρήνη, δουλειά, στέγη και ασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου θα σταθεί στο πλευρό του λαού των νησιών μας στον αγώνα του για να μην γίνουν τα νησιά αποθήκες ψυχών όπως τα θέλουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • - Ανατροπή των αντιπροσφυγικών πολιτικών της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων.
  • -Τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.  Κλείσιμο όλων των βάσεων.
  • Καταγγελία της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά.
  • Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. 
  • Ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μέσα στη χώρα.  
  • Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα και να μην δημιουργηθεί κανένα καινούργιο είτε ανοιχτό είτε κλειστό. 
  • Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα ΚΥΤ για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί ως σήμερα.
  • Διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με ίσα δικαιώματα σε εργασία, μόρφωση, υγεία κλπ. Άμεση υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης τους στις κοινωνίες των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
  • Να μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων που μέχρι τις 8 Σεπτεβρίου ζούσαν στην Μόρια στα κλειστά ξενοδοχεία της Λέσβου και να τεθούν υπό υγειονομική επιτήρηση για να σταματήσει η διάδοση του κορονοϊού. 

Τέλος το περιφερειακό συμβούλιο καταδικάζει ομόφωνα τις επιθέσεις από οργανωμένες ακροδεξιές – φασιστικές συμμορίες σε βάρος εργαζομένων σε ΜΚΟ, προσφύγων, δημοσιογράφων που συνεχίζονται αδιάκοπα στη Λέσβο από το περασμένο Ιανουάριο. Επίσης καταδικάζει την επίθεση στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονταν έξω από το ΚΥΤ της Μόριας από τις ίδιες συμμορίες υπό την πλήρη ανοχή της αστυνομίας.

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι