Πολιτική

«Η Σάμος αλλάΖΕΙ» για το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

4 Δεκ, 2020 - 12:12
«Η Σάμος αλλάΖΕΙ» για το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, παρευρέθηκε και ο βουλευτής του νομού κ. Στεφανάδης, ο οποίος παρουσίασε με ικανοποίηση (κατόπιν ενεργειών μου!!) την δημοσίευση της ΚΥΑ (τ. Β, αρ. 5293/1.12.2020), με την οποία μετά από 33 ημέρες κηρύσσεται ως σεισμόπληκτη περιοχή η Σάμος (μαζί με την Ικαρία και τη Χίο), ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει συντονιστής για το σεισμό της Σάμου ο Γεν. γραμματέας Οικονομικών κ. Τριαντόπουλος και παράλληλα ενημέρωσε ότι θα γίνει διαδικτυακή επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΤΥΠ ΑΕ για τα σχολικά κτίρια.

Σε άμεση παρέμβαση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» Νίκος Ζάχαρης, απάντησε στο βουλευτή ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το τεράστιο μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί στη Σάμο από ένα πολύ μεγάλο και καταστροφικό σεισμό της τάξης των 7 R (όπως είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που επίσης παρενέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο) και χειρίζεται με τις συνήθεις διαδικασίες που προβλέπονται για τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί) και με μεγάλες καθυστερήσεις τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη Σάμο.

Τονίσαμε ότι η επιλογή του κ. Τριαντόπουλου ως συντονιστή για τη Σάμο δεν είναι η κατάλληλη γιατί  είναι ήδη Γενικός Γραμματέας ενός σημαντικού Υπουργείου, είναι συντονιστής για τις πλημμύρες της Καρδίτσας και τώρα εκ του μακρόθεν θα αναλάβει και το σεισμό της Σάμου.  Στη Σάμο αρμόζει να οριστεί συντονιστής πολιτικό μεν πρόσωπο, το οποίο θα έχει τη βαρύτητα  και τις γνώσεις και το χρόνο να είναι στη Σάμο εκ του σύνεγγυς να επιλύει τα προβλήματα (θα είναι πολλά)  που θα αναφύονται μεταξύ εμπλεκομένων υπηρεσιών. Προτείναμε να γίνει όπως ορίστηκε συντονιστής στο σεισμό της  Βρύσας στη Λέσβο του 2017.

Για τα σχολικά κτίρια που πολλά επλήγησαν στο Δήμο μας είπαμε ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται με τις τηλεδιασκέψεις, αλλά η ΚΤΥΠ (που είναι κρατική υπηρεσία αρμόδια για σχολικά κτίρια -παλιός ΟΣΚ-) να στείλει επιτόπου τους μηχανικούς της και να κάνουν γρήγορα τον ουσιαστικό στατικό έλεγχο, την αντισεισμική θωράκιση και τις μελέτες που απαιτούνται για την γρήγορη αποκατάσταση και ανακατασκευή των πληγέντων κτιρίων.   Επίσης να επισπεύσουν τις διαδικασίες εξεύρεσης & προμήθειας των απαραίτητων σχολικών προκατασκευασμένων αιθουσών (περίπου 50) ώστε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν  όλα μαζί μετά τη λήξη της τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές να μπουν σε σχολικές αίθουσες για τη διά ζώσης εκπαίδευση (εκεί που  είναι αναγκαίο σε προκατασκευασμένες)  και να μην υπάρχουν μαθητές 2 ταχυτήτων.

Για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ και αφορούν τη Στεγαστική Συνδρομή με μια πρώτη ανάγνωση βλέπουμε είναι ότι είναι κατώτερα από αυτά που είχαν δημοσιευθεί το 2017 στο σεισμό της Βρύσας Λέσβου και συγκεκριμένα  δεν υπάρχουν  οι προσαυξήσεις  κατά  10% για τη νησιωτική περιοχή και κατά  20% για τους παραδοσιακούς οικισμούς, που έχουν πληγεί καθώς και η  υποαμοιβή για τις μελέτες-επιβλέψεις στο 50% (!) που θα εκπονήσουν οι μηχανικοί, αντί να εντάξουν και τις μελέτες-επιβλέψεις  στη Στεγαστική Συνδρομή ως επιλέξιμη δαπάνη  ώστε να γίνουν σωστές και σοβαρές αποκαταστάσεις των πληγέντων κτιρίων.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι