officeart horizontal  

 

Βιβλίο

Βιβλίο: ΚΛΙΜΑΚΑ F Δεν είναι τι ξέρεις αλλά τι κάνεις για αυτά που ξέρεις

20 Αυγ, 2019 - 08:08
Βιβλίο: ΚΛΙΜΑΚΑ F Δεν είναι τι ξέρεις αλλά τι κάνεις για αυτά που ξέρεις

Τι είναι η Κλίμακα  F; Τώρα θα μου πεις αν ήξερα γιατί να διαβάσω αυτό το κείμενο. Σωστό αλλά το θέμα γύρω από την Κλίμακα F δεν είναι τι ξέρεις αλλά τι κάνεις για αυτά που ξέρεις.

Ο Γιάννης Μπεχράκης, αυτός ο σπουδαίος Έλληνας φωτογράφος, φωτογραφίζοντας το προσφυγικό είχε πει ότι το κάνει για να μην υπάρχει κάποιος που να μπορεί πει ‘’δεν ξέρω’’. Αυτό ακριβώς κάνει και η Έλενα Χουσνή, γράφει για τον καθημερινό μας φασισμό που γιγαντώνεται ώστε να μην έχουμε άλλοθι στο έγκλημα. Το ξέρουμε και το επιτρέπουμε να γίνεται.

Το γεγονός ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής δεν βρίσκεται στο κοινοβούλιο δεν επηρεάζει την πολιτική ζωή του τόπου, το φίδι θα βρει άλλη πέτρα για να κρυφτεί.

Τα φίδια είναι επικίνδυνα όταν δεν τα βλέπουμε.

Τότε είναι που την πατάμε κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο φασισμός σε κοινή θέα είναι αναγνωρίσιμος, όταν μπλέκεται όμως σε ανέκδοτα, κοινωνικά στερεότυπα άλλων εποχών που μεταβάλλονται αργά στον χρόνο, σε σεξιστικά σχόλια, ιερή οργή και οικονομοπολιτική αγανάκτηση, για πολλούς γίνεται το δίκαιο που τους πνίγει.

Είναι ανάγκη λοιπόν να κατανοήσουμε ότι το δίκαιο που μας πνίγει τελικά ίσως να μην τόσο δίκαιο και σίγουρα δεν είναι δικό μας.

Είναι μαεστρικά κατευθυνόμενη ψυχολογική διαχείριση μας.

Στην Κλίμακα F θα αναγνωρίσεις τον κόσμο γύρω μας, τον ξέρεις, κάτι έχεις καταλάβει για να ανοίξεις αυτό το βιβλίο. Η ιστορία δυνατή και τα όσα περιγράφονται, τόσο σε αστυνομικό όσο και σε δημοσιογραφικό επίπεδο αφού τέτοιοι είναι οι ήρωες του βιβλίου, είναι βγαλμένα από πραγματικές καταστάσεις.

Έχω την εντύπωση όμως ότι η συγγραφέας φοβήθηκε το κοινό της. Φοβήθηκε μήπως το … κουράσει με λεπτομέρειες και ατμόσφαιρα και δεν κλιμάκωσε την ένταση όπως πραγματικά θα άξιζε σε αυτό το βιβλίο που από την κατηγορία ‘’πολύ καλό’’ θα το πήγαινε στην κατηγορία ‘’Σενάριο σειράς στο Netflix’’.

Κάθε αναγνώστης και μια άποψη είχε πει κάποιος, κάπου, κάποτε και η δικιά μου είναι απλά μια τέτοια ακόμα.

Μια άποψη και είναι δύσκολος ο καιρός για τις απόψεις στον καιρό των social media. Όσο όμως φιλτράρουμε τις πληροφορίες γύρω μας και διαμορφώνουμε την δική μας άποψη τόσο περισσότερο αντιστεκόμαστε στις ολιγαρχίες και τους φασισμούς.

Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να έχεις άποψη για την ‘’Κλίμακα F’’ είναι να την διαβάσεις.

* Το βιβλίο της Έλενας Χουσνή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ 

Μιχάλης Σβαρνιάς

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software