officeart horizontal  

 

Πολιτική

Σταμάτης Βαρδαρός: «Ενιαίο το μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης στα νησιά μας»

8 Μαρ, 2023 - 10:03
Σταμάτης Βαρδαρός: «Ενιαίο το μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης στα νησιά μας»

Η συνταγή του ανεξέλεγκτου ιδιωτικού τομέα και της διαρκούς αποδυνάμωσης του δημόσιου πυλώνα ακολουθείται εμμονικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και 4 χρόνια σε μία σειρά από τομείς.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής επιλογής τα βιώνει η χώρα με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Στα νησιά μας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις τελευταίες μέρες, διαδραματίζεται ένα ακόμη επεισόδιο στον ιστορία καταστροφής του, που με προσήλωση επιμελείται η «Μητσοτάκης Α.Ε.».

Αυτό το τελευταίο επεισόδιο αφορά την μετακίνηση παιδιάτρων από το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Ικαρίας προς το επίσης υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Σάμου για την κάλυψη κενού που προέκυψε μετά την αποχώρηση της 2ης παιδιάτρου του Νοσοκομείου.

Προφανώς η ανάγκη κάλυψης αυτού του κενού στην παιδιατρική φροντίδα της Σάμου είναι άμεση, απαιτεί επίσπευση των διαδικασιών στελέχωσης με μόνιμο τρόπο και ενεργοποίηση ενός στοχευμένου πλαισίου κινήτρων ώστε αυτή η θέση, όπως και κάθε άλλη θέση γιατρού στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, να καταστεί ελκυστική.

Σε καμία περίπτωση αυτή η ανάγκη όμως δεν μπορεί να καλυφθεί με μετακίνηση της δεύτερης παιδιάτρου από το νοσοκομείο Ικαρίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για νεοδιόριστη, που βρίσκεται σε στάδιο προσαρμογής στη νέα της επαγγελματική-επιστημονική διαδρομή.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα και με μαρτυρίες εκπροσώπων των εργαζομένων, είναι απόλυτα ορατός ο κίνδυνος απογοήτευσης και αποχώρησης της γιατρού, που θα οδηγήσει σε δεύτερο σημαντικό κενό στην παιδιατρική φροντίδα του νομού.

Η άμεση λύση και μέχρι να καλυφθεί με μόνιμο τρόπο η δεύτερη παιδιατρική θέση στη Σάμο, δεν μπορεί παρά να είναι η αξιοποίηση-μετακίνηση προσωπικού από τις παιδιατρικές κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας με κυλιόμενο τρόπο, ώστε να επιμεριστεί και η επιβάρυνση του μετακινούμενου προσωπικού.

Οι ανάγκες υγείας, η αγωνία, η ανασφάλεια, το μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης (πρέπει να) είναι ενιαίο και στα τρία νησιά του νόμου, στους υγειονομικούς, στις συλλογικότητες των εργαζομένων, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν ένα νέο, ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν πιστεύουν, όπως ο κος Μητσοτάκης, ότι η ανισότητα είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση.

Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά θέλουμε να είμαστε όλοι ίσοι, με Δικαιοσύνη παντού.

Σταμάτης Βαρδαρός

Πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας

υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον ν. Σάμου

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software