officeart horizontal  

 

Πολιτική

Π.Χρηστίδης- Η διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι μια κατάσταση με αρνητικές συνέπειες για όλη την κοινωνία

8 Μαρ, 2024 - 03:03
Π.Χρηστίδης- Η διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι μια κατάσταση με αρνητικές συνέπειες για όλη την κοινωνία

Η διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι μια κατάσταση με αρνητικές συνέπειες για όλη την κοινωνία

Δήλωση Παύλου Χρηστίδη, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τις τελευταίες δεκαετίες βιώνουμε όλοι μια επιτάχυνση των εξελίξεων και της προόδου, με εμβρυουλκό κυρίως την τεχνολογική επανάσταση και την συνεπακόλουθη επιτάχυνση των επιστήμης.
Σε αντίθεση, όμως, με την κυρίαρχη επιτάχυνση της προόδου στην πλειοψηφία των δραστηριοτήτων, παρατηρείται επιβράδυνση -αν όχι οπισθοδρόμηση- σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική απελευθέρωση.
Ο στόχος της καθιέρωσης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών που θα έπρεπε να έχει επιταχυνθεί, ιδίως σε χώρες όπου το επίπεδο μόρφωσης του πληθυσμού βελτιώνεται διαρκώς, φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες του μακρινού μέλλοντος, αφού όπως κατήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 6 Μαρτίου 2023: «Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια».
Στη χώρα μας, που τη δεκαετία του 1980 γνώρισε μια πρωτόγνωρη κοινωνική απελευθέρωση χάρη στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, η θέση της γυναίκας μοιάζει να είναι στάσιμη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χωρίς μάλιστα να έχουν καταγραφεί οι αιτίες που δεν επιτρέπουν την πρόοδο. Στασιμότητα επικρατεί στην εξίσωση των αμοιβών για ίδια εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην εναρμόνιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην ισότητα στην ευκαιρία επαγγελματικής ανέλιξης και σε πολλούς άλλους τομείς.
Αντίθετα, ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι γυναικοκτονίες, η βία σε χώρους εργασίας.
Χαρακτηριστική, ίσως, της υποχώρησης στον τομέα της ισότητας είναι και η παρουσία των γυναικών στην πολιτική, αφού ο αριθμός τους στη Βουλή μειώνεται, όπως μειώνεται και ο αριθμός γυναικών που εκλέχθηκαν στη θέση Δημάρχου ή Περιφερειάρχη.

Ούτε το ενδεχόμενο στράτευσης των γυναικών που φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι βήμα προς την επίτευξη της πραγματικής ισότητας, ενώ ο νέος
φορολογικός νόμος για τους αυτοαπασχολούμενους είναι σαφές ότι θίγει κυρίως τις γυναίκες επαγγελματίες με μικρά παιδιά.
Είναι σαφές, ότι η διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι μια κατάσταση με αρνητικές συνέπειες για όλη την κοινωνία. Είναι πλέον σχεδόν
αυταπόδεικτο, ότι η πολυετής επικράτηση στη χώρα μας και στον Δυτικό κόσμο, συντηρητικών δυνάμεων και κυρίως συντηρητικών πολιτικών, ο οικονομικός
νεοφιλευθερισμός και η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους προκαλούν πολλά περισσότερα προβλήματα στην κοινωνία.
Η επικράτηση άλλωστε του ατομισμού και η αποδυνάμωση των κοινωνικών κινημάτων, όπως αυτά για την διεκδίκηση της ισότητας, η διαμόρφωση περίκλειστων κοινοτήτων της μίας άποψης, οδηγούν τις κοινωνίες σε λάθος κατεύθυνση.
Προσωπικά, ως άνθρωπος, ως σύζυγος, ως πατέρας, ως πολίτης και ως πολιτικός, θεωρώ ότι το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, για μια καλύτερη ζωή, περνάει μέσα από τον αγώνα για εξάλειψη κάθε διάκρισης, για πλήρη επικράτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η ισότητα ανδρών και γυναικών είναι προϋπόθεση για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή, είναι θεμέλιο για την επίτευξη ευμάρειας για όλους.
Εύχομαι και ελπίζω, ότι σύντομα θα επανέλθει ως προτεραιότητα η επίτευξη της κοινωνικής απελευθέρωσης τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι στο χέρι όλων μας, ανδρών και γυναικών, να πάρουμε το μήνυμα που έστειλε σε όλο τον κόσμο ο ΓΓ του ΟΗΕ το 2023, να εργαστούμε και να ανατρέψουμε τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη όσο το δυνατόν συντομότερα.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες.

Περισσότερα εδώ: https://pavloschristidis.gr/i-diaionisi-tis-anisotitas-metaxy-andron-kai-gynaikon-
einai-mia-katastasi-me-arnitikes-synepeies-gia-oli-tin-koinonia/

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software