elenfrdeitrues

Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές, τι και πως

0
0
0
s2smodern

Με την … γραμμική έννοια του χρόνου οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση απέχουν ενάμιση περίπου χρόνο. ‘’Διπλώνοντας’’ όμως τον χρόνο, αυτοί που θέλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτές, βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν την κάλπη. Σχεδιασμοί, στρατηγικές, ελιγμοί, συμφωνίες και διεύρυνση προς κάθε πολιτική κατεύθυνση βρίσκονται στην ημερήσια ατζέντα όσων σχεδιάζουν το μελόν του τόπου. Οι συζητήσεις γύρω από ονόματα δίνουν και παίρνουν, χρίζονται φαβορί και αποδομούνται (πιθανές) υποψηφιότητες σε κάθε γουλιά καφέ.

Το σκηνικό

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφήσει το σημάδι της και εδώ με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στους δήμους και στις περιφέρειες,  που θα στέλνει στον δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1. οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α' γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής. 

Θεωρητικά τώρα, δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη τα ίδια πρόσωπα. Άλλωστε στην αντίληψη της κυβέρνησης είναι οι συνεργασίες και οι στρατηγικές συμμαχίες.

Σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχουμε συνενώσεις δήμων ( με διάφορους τοπικούς βουλευτές να ‘’υπνωτίζουν’’ τις κοινωνίες υποσχόμενοι αλλαγές) αλλά καταργείται και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου ανά πρώην δημοτική ενότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχεις συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων από κάθε πρώην δήμο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα μπορούσε δηλαδή να κάνει κάποιος ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο δεν θα είχε κανέναν υποψήφιο από το Βαθύ ή από το Καρλόβασι αλλά μόνο υποψήφιους από το Πυθαγόρειο και τον Μαραθόκαμπο.

Στην Περιφέρεια καταργεί το προνόμιο των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών να παραμένουν αμετακίνητοι (π.χ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Χίου δεν μπορούσε να αλλαχθεί από τον Περιφερειάρχη σε αντίθεση με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού όπου ορίζεται και παύεται). Επίσης δεν θα υπάρχει επικεφαλής συνδυασμού ανά περιφερειακή ενότητα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υποψήφιοι θα εκλέγονται με σταυρό.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης αλλά η ημερομηνία των εκλογών έχει ‘’κλειδώσει’’ για τις 13 και 21 Οκτωβρίου του 2019 ( πρώτος και δεύτερος γύρος).

Το χρονικό διάστημα όμως ως τις κάλπες του Οκτωβρίου του 2019 είναι τέτοιο που επιτρέπει σε πολλά σενάρια να αναπτυχθούν και σε πολλές συμμαχίες να φτιαχτούν και να διαλυθούν.

Σημαντική των εξελίξεων θα είναι η απόφαση των κομμάτων (ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ) , σε κεντρικό επίπεδο, σε σχέση με τις εκλογές στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα επιλέξουν δηλαδή την πολιτική των συνεργασιών, ως προάγγελο ίσως μιας κεντρικής συνεργασίας με φόντο την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών ή θα σταθούν αυτόνομα στις κάλπες;

Η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εν ενεργεία δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με την σημαία της θα υποστηριχθούν εκ νέου αλλά τι γίνεται όταν κάπου ο σημερινός Δήμαρχος δεν ‘’τραβάει’' σε αντίθεση με άλλον πιθανό υποψήφιο που δείχνει να κάνει … περίπατο;

Οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης θα δώσουν την μάχη τους, ανεξαρτήτως προσώπων, επικεντρωμένοι στις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν προς όφελος των δημοτών και όπως όλα δείχνουν χωρίς κάποιες συνεργασίες.

Οι ανεξάρτητες παρατάξεις θα προσπαθήσουν να μείνουν τέτοιες και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, ακόμα και τον Δήμο όπου μπορούν.

Ο… πολιτικός χρόνος εξελίσσεται διαφορετικά σε σχέση με τον πραγματικό και σε κάθε περίπτωση το επόμενο εξάμηνο μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τους επικεφαλής των σχημάτων που θα διεκδικήσουν τους Δήμους και Περιφέρειες της χώρας.

Στα ''δικά μας'', υπό προϋποθέσεις, ο Μάϊος μπορεί να μας δώσει και τον πρώτο υποψήφιο Δήμαρχο.

e-genius.gr ...intelligent web software