Πολιτισμός

Γέμισε ξέχειλη την κούπα με σαμιώτικο κρασί!

5 Οκτ, 2019 - 01:10
Γέμισε ξέχειλη την κούπα με σαμιώτικο κρασί!

Πεζούλες ξερολιθιάς και ορεινό ανάγλυφο με τη χαρακτηριστική ονομασία «Άμπελος» για έναν από τους δύο ορεινούς όγκους που δεσπόζουν στην πυκνόφυτη Σάμο.

Ένας από τους ομορφότερους αμπελώνες του κόσμου, αυτός με το χρυσαφένιο μοσχάτο σαμιώτικο σταφύλι.Μαγευτικός πλούτος αρωμάτων και βελούδινη, αξέχαστη γλύκα. Ο μύθος για τη διαμάχη του θεού Διονύσου με τις Αμαζόνες. Ο πρώτος βασιλιάς Αγκαίος και «πολλά πέλει κύλικος άκρου τε χειλέων», δηλωτικό της μεγάλης«απόστασης» ανάμεσα στα χείλη της κούπας με το κρασί και τα χείλια του ανθρώπου... Ντίνα Νικολάου.

Η chef με τη διεθνή καταξίωση και ονομαστές σε Γαλλία και Ελλάδα γαστρονομικές περγαμηνές. Ευαγόρας Μαυρομάτης, με διαδρομές ποιότητας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία. DanielShade, αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Γερμανίας και εμπνευστής αγώνων γαστρονομίας. Roderick Smith, Master of Wine με διεθνή καταξίωση και ιδρυτής της Riviera Wine Academy. JacquesJoubert, managingdirector της FrisCoκαι «συλλέκτης» προϊόντωνμεξεχωριστή ταυτότητα και ποιότητα. 

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «MediterraneanCheeseandWine»που υλοποιείται από την«Οικονομοτεχνική ΕΠΕ», ήρθαν στη Σάμο για ένα studytripπου κατέληξε σε ευρύτερη γνωριμία με τον πατροπαράδοτο σαμιακό αμπελώνα, τις καλλιεργητικές μεθόδους και την χειρωνακτική, ακάματη εργασία των αμπελουργών του νησιού, την τέχνη της οινοποίησης και των προσπαθειών που καταβάλλει ο Συνεταιρισμός για ευρύτερη προώθηση και ανάπτυξη των πωλήσεων σε χώρες-στόχους. Ήρθαν ως διακεκριμένοι επισκέπτες μα έφυγαν ως αγαπημένοι φίλοι και πρεσβευτές των υπέροχων κρασιών του ΕΟΣ Σάμου (UWC Samos). Διαπίστωσαν πως το κρασί που παράγεται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, το φημισμένο σαμιώτικο κρασί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, είναι σήμερα γνωστό στα πέρατα της υφηλίου γιατί έχει ταυτίσει απόλυτα την ονομασία του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πλέον εκλεκτούς διεθνείς αμπελώνες! Επισκέφθηκαν τα πιο ορεινά αμπελοτόπια της Σάμου, είδαν αμπέλια γόνιμα και ανθεκτικά της γηγενούς ποικιλίας, περιηγήθηκαν σε νέες καλλιέργειες, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Οίνου, μίλησαν με τους ανθρώπους του μόχθου, είχαν ενημερωτικές συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού, δοκίμασαν το εκλεκτό μοσχάτο σταφύλι και γεύτηκαν τις εμπνευσμένες γαστρονομικές δημιουργίες Σαμίων chefκαι μαγείρων.

Ο Βαγγέλης Μπιλιμπάς και ο Βασίλης Σκουρφούντας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για menudegustation που πλαισίωναν τη γκάμα των κρασιών του ΕOΣ Σάμου: Το δείπνο «Αφροδίτη» περιλάμβανε:Πράσινη σαλάτα με μέλι και εσπεριδοειδή, συνδυασμένο με ροζέ «Selana». Γαρίδα με σαφράν και «Μοσχάτο Άσπρο». Ντολμαδάκια, γιαπράκια και κρεμμυδοντολμαδάκια με «AegeanBreeze», ξηρό. Πλάτη κατσικίσια γεμιστή με πατάτες τσακιστές (το παραδοσιακό σαμιώτικο «γιορτινό» φαγητό), ψημένο σε κληματόβεργες. Η έντονη γεύση του εξισορροπήθηκε απολαυστικά από τη δροσιστική οξύτητα και την έντονη επίγευση του λευκού ξηρού «Ψηλές Κορφές». Τα επιδόρπια από καραμελωμένη κρέμα και τάρτα λεμονιού συνοδεύτηκαν από το φινετσάτο«GrandCru», ενώ το σουφλέ σοκολάτας με χειροποίητο παγωτό, «έδεσε» μοναδικά με την πλούσια γεύση του «SamosAnthemis». Toγεύμα «Ορίζοντας» ξεκίνησε με σαλάτα από σαμιώτικο τοματίνι και κατσικίσιο τυρί, που μαζί με το ρυζότο μανιταριών κράτησαν ψηλά τον ελκυστικό χαρακτήρα του «Aegean Breeze». Η φάβα με κρεμμύδι καραμελωμένο με «SamosDoux», συνοδεύτηκε από το μυρωδάτο «Μοσχάτο άσπρο», ενώ οι απολαυστικές «Ψηλές Κορφές» έδωσαν τη δική τους πινελιά στα χειροποίητα ζυμαρικά από μελάνι σουπιάς με ολόφρεσκη σφυρίδα. Η σοκολατένια τραγανή κρούστα του επιδόρπιου βρήκε τον καλύτερο συνοδό της στο αρμονικά μεστό, «SamosNectar». Δεν ήταν όμως τα μόνα που «γεύτηκαν» από το νησί της Σάμου στην τριήμερη παραμονή τους, οι διακεκριμένοι επισκέπτες.

Είδαν και γνώρισαν τη σημερινή πολιτιστική και κοινωνική υπόσταση του ακριτικού νησιού, το χθες και το σήμερα των ανθρώπων που ζουν σε αυτό, το γεωφυσικό ανάγλυφο και το μεγαλείο της βλάστησης, τους οικισμούς και τις πόλεις. «Μύρισαν» την αύρα του Αιγαίου, τα αρώματα της σαμιακής φύσης, τη φρουτώδη ανάσα των κρασιών του Συνεταιρισμού. Περιηγήθηκαν στο χαλικώδες, σχιστολιθικό και με μεγάλη ικανότητα αποστράγγισης έδαφος της ορεινής Σάμου το οποίο σε συνδυασμό με το ευνοϊκό μικροκλίμα και την αξιοσημείωτη ηλιοφάνεια που συνδυάζεται με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες δίνει τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά και με τον πιο φυσικό τρόπο. Κι όπως οι ίδιοι είπαν, «μαγεύτηκαν» από τα σαμιώτικα κρασιά του ΕΟΣΣ με τα εκλεκτά αρώματα και την αξεπέραστη γεύση, που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της ελληνικής οινοποιίας στη διεθνή οιναγορά καθώς όχι μόνο εξάγονται σε 25 χώρες του εξωτερικού αλλά συγκεντρώνουν και πλήθος βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις.

Κι όπως έλεγε ο Λόρδος Βύρων: «...γέμισαν ξέχειλη την κούπα με σαμιώτικο κρασί!»

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι