Ρατατούι( Άκης Πετρετζίκης)
Συστατικά
• 2 μελιτζάνες
• 5-7 κ.σ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
• 2 κρεμμύδια
• 3 κολοκυθάκια
• 2 πιπεριές κόκκινες
• 2 πιπεριές κίτρινες
• 3 σκ. σκόρδο
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 50 γρ. κρασί κόκκινο
• 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 1 κ.σ. θυμάρι
• 600 γρ. ντομάτες, τριμμένες
• ξύσμα, από 1 λεμόνι
• 1 κ.σ. βασιλικό
Για το σερβίρισμα
• ψωμί
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
• 50 γρ. μυζήθρα, τριμμένη
• βασιλικό
• Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
• Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια 1 εκ. και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 5-8 λεπτά.
• Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
• Κόβουμε τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τα σκόρδα σε μικρά κυβάκια 1 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
• Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.
• Σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι και αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί για 1-2 λεπτά
. • Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά.
• Βάζουμε το ξύσμα από το λεμόνι, τον βασιλικό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα • Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
• Ψήνουμε σε γκριλιέρα μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
• Σερβίρουμε το ψωμί με το ρατατούι, τη μυζήθρα, βασιλικό, ελαιόλαδο και πιπέρι.
Μην ξεχνάτε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube https://bit.ly/3e9AtQp
Πηγή Συνταγή | Άκης Πετρετζίκης - Akis Petretzikis akispetretzikis.com φωτό news break
ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ & ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΕΠ 01 16 ΦΕΒΡ 2024
2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ & ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΕΠ 02 23 ΦΕΒΡ 2024
3. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ & ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΕΠ 03 ΜΑΡΤΙΟΣ 1 2024
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube