Πολιτισμός

Κρητικό τσουκάλι και σαμιώτικο κρασί

8 Αυγ, 2020 - 09:08
Κρητικό τσουκάλι και σαμιώτικο κρασί

«…η καρδιά μου είναι τώρα ένα φαρδύ χωματένιο τσουκάλι/ που μπήκε πολλές φορές στη φωτιά/..../ένα φτωχό, καπνισμένο, μαυρισμένο τσουκάλι/που κάνει καλά τη δουλειά του…» (Γιάννης Ρίτσος)

Η πολυτραγουδισμένη κρητική κουζίνα, με τις ευωδιές και τους σοφούς συνδυασμούς της ιδιαίτερης παράδοσης της μεγαλονήσου, έχει αφήσει τα αποτυπώματά της στα νησιά που συνδέθηκαν ιστορικά μα και αγωνιστικά με τη «λεβεντομάνα». Στη Σάμο και το μαγευτικό Πυθαγόρειο, ο executivechef Βαγγέλης Μπιλιμπάς, έρχεται για μια ακόμη φορά να εμπνευστεί από την ξεχωριστή αυτή μαγειρική παράδοση, συνδέοντάς την με το «υγρό χρυσάφι» του σαμιακού αμπελώνα, τόσο πλούσιου σε αρώματα μοσχάτου σταφυλιού!Αναπάντεχος συνδυασμός υλικών με κριτήρια την ποιότητα, το σεβασμό στη φύση, τις σύγχρονες διατροφικές επιταγές και την τεχνική αξιοποίησης υλικών που είναι «θησαυροί».

Δημιουργίες που και μόνο να τις διαβάσει κανείς, μαγεύται. Πολλώ δε μάλλον, να τις γευτεί: Μπλέ σφηνάκι αχινού με ρακή. Ανοιχτό καλτσούνι με αφρό ξυνομυζήθρας και χαβιάρι πευκόμελου. Πράσινο μπουκέτο με σφακιανό καπνιστό απάκι μιτατοτύρι Ασή Γωνιάς και βινεγκρέτ κουμ κουάτ. Το πασίγνωστο και ολόγευστο «οφτό» αρνάκι με πατατούλες, αρισμαρί και μέλι. Και για το κλείσιμο της κρητικής πανδαισίας, πορτοκαλόπιτα Μάλεμε με σιρόπι μαρουβά.

Το κρασί του σαμιακού αμπελώνα, αδιαφιλονίκητα υπέροχο, έρχεται και «δίνει» τις δικές του απολαυστικές σταγόνες ποιότητας με τα φρουτώδη και ανθώδη του αρώματα... Και για να είναι ακόμη πιο απολαυστικό το οινογαστρονομικό αυτό, «νησιωτικό πάντρεμα», η live μουσική από τονεκ Σητείας Μάνο Τσιμιτάκη και την Χρυσούλα Κρητικού, θα είναι αντίστοιχη. Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020 (21:00) Aphrodite’sGarden-Πυθαγόρειο. (Κρατήσεις στα τηλ: 2273061672&6946181131)

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι