officeart horizontal  

 

Αφιερώματα

Βιολογικός Καθαρισμός Σάμου: 8 Δήμαρχοι, 11 Δημοτικά Συμβούλια και δεκάδες εργολάβοι για ένα έργο που ακόμα δεν λειτουργεί.

16 Απρ, 2021 - 08:04
Βιολογικός Καθαρισμός Σάμου: 8 Δήμαρχοι, 11 Δημοτικά Συμβούλια και δεκάδες εργολάβοι για ένα έργο που ακόμα δεν λειτουργεί.

Για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση το, όχι και τόσο μακρινό, 2023 δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα αναμετρηθούν στις κάλπες για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Είναι όμως πολύ πιθανό να ασχολούμαστε ακόμα με το έργο ‘’Βιολογικός Καθαρισμός της πόλεως Σάμου’’.

Το 2023 μάλιστα θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το έργο που θα συμπληρώνει 40 χρόνια ...’’κατασκευής’’.

Το samostimes,gr επιχείρησε να καταγράψει το χρονικό του έργου. Ανατρέξαμε σε δημοσιεύματα του τύπου της εποχής, μιλήσαμε με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοικησης και της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς και με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Βρισκόμαστε στο 1983, η Ελλάδα προήδρευσε της ΕΟΚ για πρώτη φορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο Βαθύ της Σάμου, πρωτεύουσα του νησιού, Δήμαρχος είναι ο Πέτρος Γρύλλος. Στα νεανικά πάρτυ της εποχής παίζουν οι 2002 GR ‘Τι να σου προσφέρω να αλλάξεις’’ και στα λαϊκά σουξέ ο Γιώργος Σαλαμπάσης τραγουδά το ‘’Σ’ αγαπάω, μ’ ακούς;’’.

Η συζήτηση που κυριαρχεί ήταν για τους χωματόδρομους της πόλης, χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή του Αγ. Νικολάου υπάρχει μια χωμάτινη αλάνα απομεινάρι της παλιάς αφετερίας του ΚΤΕΛ που μετακινήθηκε απο εκεί το 1981 αλλά η περιοχή έμεινε αναξιοποίητη.

Στους χωματόδρομους της …πόλης, προσθέστε ή μάλλον αφαιρέστε κάθε υποψία για πεζοδρόμια.

Από τότε μέχρι σήμερα οι (σ.σ. πολλές ίδιες) λακκούβες συνεχίζουν να συνδέουν τις δυο εποχές.

Σε αυτό το κλίμα ο Δήμαρχος Σαμίων (αφορά μόνο στο κάτω Βαθύ) βάζει ως άμεση προτεραιότητα την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας μόλυνσης. Ο ίδιος θα δηλώσει,πριν λίγες μέρες στον ραδιοφωνικό σταθμό 2000FM, ότι η χωροθέτηση του έργου είχε γίνει απο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με δήμαρχο τον Τηλαύγη Δημητρίου.

Πέρασαν τρία χρόνια και φτάσαμε στον Απρίλιο του 1986, η ανθρωπότητα ασχολείται με την έκρηξη του Τσερνόμπιλ, ο Κώστας Σημίτης ως υπουργός οικονομίας κάνει Πάσχα στο νησί μας και σε ένα δημοτικό συμβούλιο πριν την Μ. Εβδομάδα, το σώμα προχωρά στην έγκριση της μελέτης για την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων των πόλεων Σάμου και Βαθεός (το Άνω Βαθύ) προϋπολογισμού 91.000.000 δραχμών.

Το 1991 η Βάνα Μπάρμπα έκανε διεθνή κινηματογραφική καριέρα σ΄ ένα απομονωμένο νησί του Αιγαίου με το Mediterraneo. Κάποια ναυτικά μίλια πιο πέρα στη Σάμο, Νοέμβριος ήταν, δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση του βιολογικού καθαρισμού. Αρχικός προϋπολογισμός 450.000.000 και αρχική πίστωση τα μισά περίπου.

Δυο χρόνια αργότερα ένας ‘’πολύ γνωστός φιλέλληνας ‘’ της εποχής επωμίζεται τις ελπίδες για την κατασκευή του βιολογικού. Πρόκειται για τον ‘’Πακέτο Ντελόρ’’, το πρόγραμμα της Ε.Ε. το οποίο έφτιαξε έργα και ολόκληρη κοινωνική τάξη στην χώρα. Ο Δήμαρχος, κ. Γρύλλος βλέπει ότι τα 170 εκ. Δραχμές δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για το έργο αυτό και αναζητά τρόπο να ενταχθεί στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση πάνω απο 1 δις δραχμές. Στο έργο έχει μπει δεύτερος εργολάβος και δειλά δειλά αρχίζει να αναφέρεται ότι θα χρειαστούν χρόνια αρκετά και κοινοπραξίες κατασκευών για να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

1

Το 1994 η τότε δημοτική αρχή ‘’βρίσκει τοίχο’’ για την χρηματοδότηση του έργου απο την τότε περιφερειακή αρχή, η Σάμος θα έπαιρνε τα χρήματα που θα τις αναλογούσαν και τα πήρε, για κάθε μικρό όμως βιολογικό σε όλο το νησί και όχι για αυτόν της πόλης. Ο μικρός δήμος Σαμίων προσπαθεί να αλλάξει το αποχετευτικό δίκτυο, τα προβλήματα μεγάλα, άλλωστε πρόκειται για ένα δίκτυο 150 χρόνων την εποχή εκείνη. Τον Δεκέμβριο του 1994 εγκρίνεται η 3η μελέτη του έργου. Αφορούσε στον αγωγό λυμάτων που θα ξεκινούσε απο τον παλαιό υποσταθμό της ΔΕΗ, πίσω απο την Καθολική Εκκλησία, θα διερχόταν απο την περιοχή Δάπλη και θα έφτανε στον Άγιο Αθανάσιο. Απο εκεί με φυσική ροή τα λύματα θα έφταναν στις εγκαταστάσεις του Κότσικα.

Θα περάσουν δυο χρόνια για να φτάσουμε στο 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα φύγει απο την ζωή, ο Κώστας Σημίτης θα γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός θα ράψει το πρώτο αστέρι στην φανέλα του στο Παρίσι. Η κρίση των Ιμίων και η Ειρήνη Σκλήβα μις κόσμος. Όχι με αυτή την σειρά, αλλά ο κόσμος αλλάζει.

Μοναδική...’’παγκόσμια σταθερά’’ όμως η έλλειψη χρηματοδότησης του Βιολογικού της πόλης. Ο Δήμος έχει ολοκληρώσει κάποια μικρά κομμάτια αλλά μέχρις εκεί. Το έργο αυτό παραμένει μακέτο.

Το 1997 είναι μια προεκλογική χρονιά, η αντιπολίτευση κατηγορεί την τότε δημοτική αρχή ότι θεατρικά ζητούσε την ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και αυτό γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε μελέτη του έργου. Καταγγέλλει μάλιστα ότι ενώ ζητούσε συζήτηση για το έργο στις 9/11/94 η συζήτηση έγινε τελικά 18/12/95. Ένα χρόνο μετά η συζήτηση και ...τρία χρόνια μετά η καταγγελία. Συνεχίζουμε.

2

Οι εκλογές γίνονται το 1998 και ο επι 20 χρόνια Δήμαρχος Σαμίων κ. Πέτρος Γρύλλος, χάνει απο τον αντίπαλο του Φίλιππο Πετρούσκα.

Αλλαγή στην ηγεσία του Δήμου έχει έρθει και ο ‘’Καποδίστριας’’, ο δήμος μεγαλώνει μαζί με τις κοινότητες του. Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Στάντζος εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος με τον νικητή των εκλογών.

Μαζί μεγαλώνει η ανάγκη για το έργο. Ο νέος δήμαρχος ποντάρει στο ότι πολιτικά ανήκει στην ίδια παράταξη με αυτή που κυβερνά και είναι η πρώτη φορά που ο δήμος περνά στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση όμως έδειξε την ίδια συνέπεια. Δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου.

Η ΤΥΚΔ ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση του Βιολογικού. Η μελέτη είχε ανατεθεί απο την προηγούμενη δημοτική αρχή και το νέο Δ.Σ. ενέκρινε πιστώσεις για να συνεχιστεί η σύνταξη των μελετών.

Ολοκλήρωση της μελέτης. Κατατίθεται απο τον Δήμαρχο κ. Φίλιππο Πετρούσκα, σε τρείς συνολικά χαρτόκουτες, στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη για ένταξη σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ταμείο συνοχής).

Η ένταξη του βιολογικού και η χρηματοδότηση του δεν προχωρά. Ο Φ. Πετρούσκας πιέζει του υπουργούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα τον (μυθικό πλεόν) καυγά του με την Β.Παπανδρέου.

 

Το 2003 Αναλαμβάνει τις τύχες του Δήμου ο Κώστας Καραμηνάς, επικρατώντας στις εκλογές του 2002, του κ. Πετρούσκα. Στις βασικές του προτεραιότητες μπαίνει ο Βιολογικός της πόλης της Σάμου.

Τον Δεκέμβριο 2005 (19/12) με απόφαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής.

Έχουν περάσει 22 χρόνια μέχρι να βρει χρηματοδότηση.

 

2007 Τον Κ. Καραμηνά διαδέχεται στον Δήμο Σάμου ο πρώην Δήμαρχος Φ. Πετρούσκας. Υπογράφεται σύμβαση με την ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΤΕ για το αποχετευτικό δίκτυο.

Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτούνταν και απο το ''ΘΗΣΕΑΣ'' γιατί οι αγωγοί ομβρίων υδάτων δεν ήταν επιλέξιμες δαπάνες στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.

2008 Οι εργασίες ξεκινούν, η αναστάτωση στην πόλη είναι μεγάλη, ειδικά στην παραλιακή ζώνη. Έντονες διαμαρτυρίες των επαγγελματιών.

2009 Έντονες διαμαρτυρίες των επαγγελματιών για τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται το έργο του Βιολογικού. Επεισοδιακή επίσκεψη τους στο Δημαρχείο. Οι εργασίες διακόπτονται τον Μάϊο με σκοπό να συνεχισθούν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

IMG 20210415 190341 2

2010 Ιανουάριος. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της πόλης της Σάμου.

Έχοντας σταματήσει τις εργασίες στις αρχές του καλοκαιριού του 2009 δεν επέστρεψε τον Οκτώβριο για να συνεχίσει.

Μάϊος. Ο εργολάβος του έργου συνεχίζει να δίνει ψευδείς ημερομηνίες επανέναρξης των εργασιών. Η Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Φ. Πετρούσκας ξεκινούν τις διαδικασίες για την έκπτωση του.

IMG 20210415 190130

2011 Νέος Δήμαρχος, για όλο το νησί σύμφωνα με τον ''Καλλικράτη'', εκλέγεται και αναλαμβάνει απο την αρχή του έτους ο Στέλιος Θάνος.

Φεβρουάριος 2011 ο ανάδοχος του υποέργου ''Αποχετευτικό Δίκτυο Σάμου κηρύχθηκε έκπτωτος. Το Δημοτικό Συμβούλιο απορρίπτει την ένστανση για την εκπτωση του και προχωρά η διαδικασία για την ολοκλήρωση του έργου.

Με διαφορετικό ποια εργολάβο η αποπεράτωση του αποχετευτικού δικτύου Σάμου ολοκληρώνεται. Το έργο του Βιολογικού και η ανάπλαση της παραλιακής έχουν εξαντλήσει την υπομονή της τοπικής κοινωνίας.

3

2014 – 2019 Νέα Δημοτική αρχή. Στο ''τιμόνι'' του Δήμου Σάμου ο Μιχάλης Αγγελόπουλος από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του δικτύου, προβλήματα θραύσης του καταθλιπτικού αγωγού.

Κατά διαστήματα το έργο λειτουργεί ελεγχόμενα.

2019 Νέα Δημοτική αρχή, το νησί έχει χωριστεί σε δυο δήμους τώρα. Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου ο Γιώργος Στάντζος. Ξεκινά συζήτηση για το πως μπορεί να αντικατασταθεί ο προβληματικός αγωγός.

Προκρίνεται τον Σεπτέμβριο απο τις τεχνικές υπηρεσίες η λεγόμενη ''κάλτσα''. Δυο μήνες μετά η ιδέα εγκαταλείπεται και αναζητείται άλλη λύση.

Μεταναστευτικό και ο φονικός σεισμός του Οκτωβρίου του 2020 φέρνουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2021. Ως βέλτιστη προοπτική για την επίλυση του προβλήματος προκρίνεται απο εξωτερικό μελετητή η αντικατάσταση του προβληματικού τμήματος του δικτύου. Οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται είναι στη βάση της πρότερης κακής εμπειρίας.

Το ερώτημα του κόσμου παραμένει, υπάρχουν ευθύνες για την πορεία αυτού του έργου; Θα λειτουργήσει ποτέ;

Το σχόλιο μας

Στο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού εκτιμούμε ότι η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική αν υπήρχε άλλη χωροθέτηση στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και αν είχε τελικά επιλεγεί η περιοχή Μαλαγαρίου. Βασικό επιχείρημα της επιλογής του Κότσικα ήταν ότι θα ήταν μακριά απο την πόλη, αφού γεγονός είναι ότι η τεχνολογία της επεξεργασίας των λυμμάτων εκείνη την εποχή δημιουργούσε εγκαταστάσεις με μεγάλη δυσοσμία. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε επίσης το γεγονός της έλλειψης τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου αλλά και πιθανώς, τεχνογνωσίας των μηχανικών που ασχολήθηκαν με το έργο.

Το έργο αυτό δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ συνολικά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρξε ενιαία χρηματοδότηση για όλες τις εργασίες. Αποτέλεσμα ήταν χρονοβόρες διαδικασίες κάθε φορά για την σύνταξη μελετών και αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για κάθε επιμέρους έργο.

Εξαιτίας των παραπάνω πολλές ήταν και οι εργολαβίες του έργου με τα δικά τους θετικά και αρνητικά.

Οι μηχανικοί του Δήμου δεν είναι …απεριόριστοι. Γραφειοκρατία, πάνω απο 100 είναι σήμερα οι φάκελοι του έργου με περίπου …150 κιλά χαρτί στο σύνολο του, ίσως και έλλειψη ανάλογης εμπειρίας σε τέτοιου είδους έργα κάνουν την επίβλεψη δύσκολη και μπορεί να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες αστοχιών.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι, η Δημοτική αρχή θα πρέπει να κλείσει τον ''κύκλο'' αυτού του έργου. Αναζητώντας τυχών ευθύνες όπου νομίζει ότι πρέπει να αναζητηθούν.

Εχουν περάσει 40 χρόνια περίπου και το έργο αυτό έχει μεγαλώσει δυο γενιές κατοίκων της πόλης, έχουν περάσει συνολικά 8 Δήμαρχοι,11 διαφορετικά δημοτικά συμβούλια και τουλάχιστον μια δεκάδα εργολάβοι.

Μ.Σβαρνιάς

 

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software