officeart horizontal  

 

Πολιτισμός

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα έκθεσης «Handmade | Πες μια ιστορία» στο Art Space Pythagorio

13 Σεπ, 2022 - 02:09
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα έκθεσης «Handmade | Πες μια ιστορία» στο Art Space Pythagorio

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2022
Σχεδιασμός - επιμέλεια: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Το Art Space Pythagorion καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές των ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ Σάμου να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της φετινής έκθεσης «HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας» σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου.

Το 2ωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές έχει τα εξής μέρη:

  • Είσοδος στην έκθεση, παραλαβή των Σημειωματάριων, περιήγηση στην έκθεση.

  • Αφήγηση μιας ιστορίας και ηχητική εγγραφή της ώστε να σχηματισθεί ένα mp3 μαρτυριών.

  • Χρήση υλικών για την δημιουργία μιας ιδέας στις λευκές σελίδες του σημειωματάριου.

  • Τέλος προγράμματος με την ηχητική σωματική συμμετοχή στα έργα της Μαρίας Λουίζου.

Ακολουθεί το σημείωμα της Κατερίνας Ζαχαροπούλου από το σημειωματάριο:

«Κρατάς στα χέρια σου ένα notebook (σημειωματάριο) με τα έργα των καλλιτεχνών της έκθεσης Handmade και λίγα λόγια για καθένα από αυτά. To σημειωματάριο έχει μία λευκή σελίδα για σημειώσεις και εναπόθεση ίχνους κάποιου υλικού, π.χ σπάγγος, κλωστή, πηλός, ξύλο, ύφασμα, αναλόγως του έργου. Έχει τη συμβολική σημασία της καταγραφής μιας παλιάς ιστορίας που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σύγχρονο και σημαίνον. Η έννοια των σημειώσεων χρησιμοποιείται ως αρχή για την καταγραφή μιας ιδέας. Με οδηγό τον τίτλο και τα έργα της έκθεσης καλείσαι να καταθέσεις στο σημειωματάριο δικές σου σκέψεις και ίχνη από υλικά και πρακτικές χειροτεχνίας που ίσως γνωρίζεις. Παράλληλα μπορείς να πεις μια ιστορία που άκουσες από ηλικιωμένα ή άλλα πρόσωπα σχετικά με κάποια χειροτεχνία, ιδιαίτερα αν συνδέεται κοινωνικά, ιστορικά, χρηστικά με παραδόσεις της Σάμου ή άλλου τόπου που γνωρίζεις.»

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το Σημειωματάριο

Για εκπαιδευτικούς: Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε απευθείας με το Ίδρυμα Schwarz, στείλτε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή επικοινωνήστε με τον κ. Σέργιο Ζαλμά
στο 210 36 00 786 
ή με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Τα ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου για τους εκπαιδευτικούς θα έχουν διάρκεια 2 ημερών ανά εκπαιδευτική βαθμίδα, από 4 ώρες κάθε ημέρα. Θα προβληθούν έργα τέχνης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που συνάδουν με το νόημα και τη χρήση της έννοιας Handmade. Θα ερμηνευθούν καταγωγικά , ιστορικά και μυθοπλαστικά τα υλικά που οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ενώ θα προβληθούν βίντεο με αφηγήσεις τους. Εν συνεχεία θα αναλυθούν τα έργα της έκθεσης και θα αξιοποιηθούν τα Notebooks –Σημειωματάρια από τους εκπαιδευτικούς με στόχο την ευρύτερη χρήση τους στο σχολείο ανά βαθμίδα.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η μέρα σεμιναρίου
Δυο πρώτες ώρες: Προβολή διαφανειών και βίντεο με έργα καλλιτεχνών και αφηγήσεις που εστιάζουν στην παράδοση των λαών, στη χειροτεχνία και την μετατροπή της σε έργο τέχνης με εννοιολογικό πρόσημο.
Διάλειμμα λίγων λεπτών.
Δυο τελευταίες ώρες: Περιήγηση στην έκθεση, συζήτηση και καταγραφή παρατηρήσεων.

2η μέρα σεμιναρίου
Δύο πρώτες ώρες: Παραδείγματα εργασίας και ερμηνείες του Notebook ανά έργο. Συζήτηση για εφαρμογή του Notebook στο σχολείο ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.
Διάλειμμα λίγων λεπτών.
Δύο τελευταίες ώρες: Πρακτική εφαρμογή των ασκήσεων του Notebook. Χρήση υλικών και τεχνικών, συζήτηση του αποτελέσματος και προτάσεις εφαρμογής στο σχολείο.

Οι συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς της ΔΙΠΕ θα πραγματοποιηθούν στο Art Space Pythagorion στο λιμάνι Πυθαγορείου: την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, 17:00 & την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, 17:00.

Οι συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς της ΔΙΔΕ θα πραγματοποιηθούν στο Art Space Pythagorion στο λιμάνι Πυθαγορείου: την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, 17:00 & την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, 17:00.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΔΙΠΕ & ΔΙΔΕ: Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε απευθείας
με το Ίδρυμα Schwarz, στείλτε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή επικοινωνήστε
με τον κ. Σέργιο Ζαλμά στο 210 36 00 786

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software