elenfrdeitrues

Μια συνέντευξη για βιβλία και ανθρώπους

0
0
0
s2smodern

"Όσο απρόβλεπτη είναι η ζωή , άλλο τόσο είναι και οι άνθρωποι. Εκεί που νομίζεις πως γνωρίζεις καλά, πραγματικά καλά έναν άνθρωπο, εκεί ακριβώς κάνει κάτι που σε ξαφνιάζει … Πόσο καλά λοιπόν γνωρίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας; Πόσο καλά γνωρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό; Γιατί και αυτός ώρες ώρες μας ξαφνιάζει… Ίσως μάλιστα περισσότερο απ’ όλους τους άλλους… Ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα καρδιάς…" Λόγια που κρύβουν μέσα τους  αλήθειες για την Ιωάννα Καστάνη, την Σαμιώτισσα συγγραφέα που έχει χαρίσει στο αναγνωστικό κοινό δύο βιβλία, το ‘’Ανάσα ζωής’’ και το ‘’Απρόσκλητος επισκέπτης’’.

Μέσα από μια φιλική συνέντευξη στην Ελένη Χατζηγεωργίου  ξεδιπλώνει στοιχεία του χαρακτήρα της, αγωνίες και μιλά για όλα τα ‘’απρόσκλητα’’ της ζωής.

Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη συγγραφή βιβλίου;

Μου άρεσε πάντα να γράφω και το βιβλίο μου ‘’Ανάσα ζωής’’ ξεκίνησε ως πειραματισμός χωρίς να το καταλάβω. Ήταν σαν μια άσκηση μαθηματικών που ήξερα περίπου τον τύπο , αλλά δεν αρκούσε μόνο να τον καταγράψω. Έπρεπε να φτάσω και στη λύση του προβλήματος. Έγραφα, έσβηνα, αρκετά χρόνια μου πήρε αυτός ο πειραματισμός, στο τέλος βγήκε ένα βιβλίο, που μετά από πολύ ανάγνωση σκέφτηκα να το εκδώσω.

Στο βιβλίο σας ‘’Ανάσα ζωής’’, ασχολείστε πολύ με τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, τις σκέψεις, τις αγωνίες μιας παντρεμένης γυναίκας’ όλες αυτές οι σκέψεις, οι προβληματισμοί προέρχονται από προσωπικά βιώματα ή είναι καθαρά φαντασία;

Γενικότερα, ένας συγγραφέας μπορεί να εμπνέεται από πράγματα που βιώνει προσωπικά, που βλέπει γύρω του, που ακούει, που διαβάζει (πχ κάποιες έρευνες ή μια είδηση) κλπ. Και φυσικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, το μεγαλύτερο, η φαντασία. Με ενδιαφέρουν πολύ τα κοινωνικά θέματα, με ενδιαφέρουν επίσης οι άνθρωποι – οι χαρακτήρες τους, το πώς σκέφτονται, οι σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, από πίσω υπάρχει πολύ πράγμα που μπορείς να ψάξεις σε βιώματα και συναισθήματα, και μου αρέσει όλα αυτά να τα ανακαλύπτω ή έστω να τα υποπτεύομαι και να τα καταγράφω. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι κάθε είδους σχέσεις των ανθρώπων, τη σήμερον ημέρα, είναι πραγματικά πολύ δύσκολες κι αυτό χρήζει διερεύνησης.

samostimes Ioanna Kastani

 

Πως οδηγηθήκατε στην απόφαση να ασχοληθείτε με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η εφηβεία, στο δεύτερο σας βιβλίο;

Στο δεύτερο βιβλίο μου ο "Απρόσκλητος επισκέπτης" , απλά ξεκίνησα να καταγράφω κάποιες συμβουλές προς την κόρη μου, με χιούμορ, ώσπου στο τέλος κατέληξε με την κατάλληλη διαμόρφωση σε βιβλίο. Σκέφτηκα αργότερα, ότι θέλω να το κάνω σαν τριλογία, να ακολουθήσουν άλλα δύο βιβλία, το ένα το έχω έτοιμο, θέλει κάποιες διορθώσεις και ελπίζω να έρθει η ώρα να μπορέσω να το εκδώσω. Είναι ωραίο να ασχολείσαι με τα παιδιά και η εφηβεία, όσο δύσκολη κι αν είναι, με προσέλκυσε ως ιδέα.

Έχετε στρέψει το ενδιαφέρον σας, σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες εκτός από τη συγγραφή. Γνωρίζουμε πως έχετε ασχοληθεί ενεργά με το προσφυγικό ζήτημα σε εθελοντικές ομάδες.Πως νιώθετε και τι σας προσφέρει η ενασχόληση σας με τα κοινά.

Πάντα ήμουν ένα παιδί ιδιαίτερα υπεύθυνο και με αυξημένη την αίσθηση του καθήκοντος, ίσως επειδή ήμουν το πρώτο από τρία παιδιά κι έπρεπε να βοηθάω. Επιπλέον, οι συνθήκες της ζωής (έχω άτομο Α.μ.Ε.Α. στο στενό οικογενειακό περιβάλλον), με οδήγησαν στο να κοιτάζω να βοηθώ πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό μου. Κάποια στιγμή ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία, με ενδιαφέρον στα κοινωνικά θέματα, κι αργότερα συμμετείχα σε διάφορους συλλόγους κι εθελοντικές ομάδες, προσφέροντας στον συνάνθρωπό μου αλλά και στον τόπο που ζω. Όταν ξεκίνησε η έντονη κρίση του προσφυγικού, έγινα μέλος των Friendly Humans Samos και βοήθησα όσο κι όπως μπορούσα, γιατί απλά θεωρώ πως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρεπή διαβίωση. Όταν βλέπω τους ανθρώπους γύρω μου να είναι καλά, τότε κι εγώ αισθάνομαι καλά.

Αυτή την εποχή, με τι ασχολείστε;

Έχω ένα μπλογκ, το ioannakastani.blogspot.gr στο οποίο αναρτώ τα κείμενά μου, μιλώ σε παρουσιάσεις βιβλίων όποτε χρειαστεί, διαβάζω πάρα πολύ (ειδικά βιβλία ψυχολογίας κι αυτογνωσίας, τα οποία με βοηθούν να «χτίζω» καλύτερα και τους χαρακτήρες των βιβλίων μου), και -λόγω εποχής τώρα- κάνω κάτι αγαπημένο: φτιάχνω σπιτικές μαρμελάδες και λικεράκια. Επιπλέον, έχω αρχίσει να σχεδιάζω το επόμενο βιβλίο μου - θέματα υπήρχαν πολλά, χρόνος δεν υπήρχε, αλλά νομίζω πως ήρθε η ώρα για ένα ακόμη βήμα.

Το επόμενο σας βιβλίο έχει να κάνει πάλι με τις διαπροσωπικές σχέσεις;

Πάντα, με προβληματισμούς και με καταστάσεις της ίδιας της ζωής, με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο, τις σχέσεις, όλα όσα βιώνουμε ή μας συγκινούν. Με ενδιαφέρει να μπορώ να αγγίξω το αναγνωστικό κοινό πιο βαθιά, ακόμα και να αναγνωρίσει στοιχεία του εαυτού του μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

e-genius.gr ...intelligent web software