officeart horizontal  

 

Αφιερώματα

Μία παγκόσμια ιστορία γυναικών φωτογράφων

8 Μαρ, 2021 - 05:03
Μία παγκόσμια ιστορία γυναικών φωτογράφων

Το ερώτημα που ευθύς εξ αρχής τίθεται εκ νέου, αν θέλετε με αφορμή τη σημερινή γιορτή της γυναίκας, είναι αν όντως υπάρχει διαφορά στο πως βλέπουν τον κόσμο και άρα καταγράφουν με το φακό τους οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι ερευνήτριες Luce Lebart & Marie Robert για να απαντήσουν στο ερώτημα επέλεξαν 300 γυναίκες φωτογράφους διεθνούς φήμης από εφευρέσεως της φωτογραφίας (1839) μέχρ σήμερα και μέσα από 450 φωτογραφίες τους τοποθετούνται ξεκάθαρα στο ερώτημα: Γυναίκες φωτογράφοι υπάρχουν και δραστηριοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής εξέλιξης της φωτογραφίας.

Une histoire mondiale des femmes photographes

Από τα πρώτα χρόνια. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένα από τα πρώτα φωτογραφικά βιβλία (1843) βασίζεται στα έργα της φωτογράφου Anna Atkins. Kαι έκτοτε ο χορός καλά κρατεί. Ιδού μερικά αντιπροσωπευτικά ονόματα: Julia Margaret Cameron, Lee Miller, Dorothea Lange, Isabel Munoz, Diane Arbus κ.α. Επίσης από τις Ελληνίδες γυναίκες φωτογράφους ας θυμηθούμε τη Nelly’s, τη Βούλα Παπαϊωάννου, τις Αδελφές Κάντα τον 19ο αιώνα για να σταθούμε στα πιο γνωστά ονόματα.


Εν κατακλείδι: Όχι δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στον κόσμο από τις γυναίκες φωτογράφους. Υπάρχει σαφέστατα μικρότερη δραστηριοποίηση στον φωτογραφικό τομέα ειδικά τον 19ο και στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα εξ αιτίας των γενικότερων διακρίσεων, περιορισμών και απαγορεύσεων σε βάρος των γυναικών στις κατά τόπους κοινωνίες. Φυσικά το βιβλίο μέσα από τα πολλά και εμπεριστατωμένα κείμενά του αποκαλύπτει και πάρα πολλές άλλες πτυχές του θέματος, Για όσους ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν κοστίζει 69 ευρώ και διατίθεται από τις εκδόσεις Textuel.

 Διαβάστε περισσότερα για την φωτογραφία στο photo.grphoto.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software