officeart horizontal  

 

Βιβλίο

Hagakure: Ο μυστικός κώδικας ζωής και δράσης ενός υποδειγματικού Σαμουράι

26 Ιουλ, 2022 - 03:07
Hagakure: Ο μυστικός κώδικας ζωής και δράσης ενός υποδειγματικού Σαμουράι

Στα τέλη του 17ου αιώνα, λίγες δεκαετίες μετά από τη λήξη της περιόδου των διαρκών φεουδαρχικών συγκρούσεων (sengoku jidai) και την ενοποίηση της Ιαπωνίας, ένας απόγονος Σαμουράι και φιλόσοφος (αργότερα, μάλιστα, έγινε μοναχός Ζεν) προχώρησε στη συγγραφή ενός έργου που έμελλε να τύχει μοναδικής ακτινοβολίας. Το "Hagakure", πνευματικό παιδί όχι μόνο του συγγραφέα του, Yamamoto Tsunetomo, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητους πολεμιστές, αλλά και αυτούς ακόμη τους φοβερούς kamikaze, οι οποίοι κουβαλούσαν αντίτυπα του μαζί τους στη διάρκεια των επιθέσεων αυτοκτονίας που διενεργούσαν. Το βιβλίο αποτελείται από μια μοναδική συλλογή στοχασμών, καθώς και διηγήσεων διδακτικού χαρακτήρα, στις οποίες πρωταγωνιστούν εμβληματικές μορφές της ιαπωνικής ιστορίας και μυθολογίας, πάνω στην ηθική και την παραδοσιακή σοφία των Σαμουράι.


Η επανέκδοση, σε ελληνική μετάφραση, του Hagakure από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εμβάθυνση και στοχασμό πάνω σε ένα ολόκληρο σύστημα σκέψης και ζωής.

Το Bushido, ο "Δρόμος του Σπαθιού" εξερευνάται εξονυχιστικά από τον συγγραφέα με βάση άμεσα αντιληπτές αναφορές και παραδείγματα, με τρόπο ώστε ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται πλήρως το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας Πολεμιστής και το ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος του μονοπατιού του: όχι η δύναμη ούτε η φήμη, αλλά η καθαρότητα του χαρακτήρα και του σπαθιού.

Μέσω του Hagakure μας ανοίγεται ένα γοητευτικό παράθυρο, όχι μόνο σε έναν τρόπο ζωής και δράσης, αλλά και σε έναν άγνωστο, εν πολλοίς, κόσμο.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software