elenfrdeitrues
  • Αρχική
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • Βιβλιοκριτική: Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ – ΛΟΥΚΑ ΝΤ` ΑΝΤΡΕΑ

Βιβλιοκριτική: Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ – ΛΟΥΚΑ ΝΤ` ΑΝΤΡΕΑ

0
0
0
s2smodern

Στο πρώτο «ξεψάχνισμα» του βιβλίου βλέπει κανείς ότι έχει πουλήσει στην Ιταλία περισσότερα από 100.000 αντίτυπα και τα δικαιώματά του έχουν πουληθεί σε 31 χώρες! Αυτό αποτελεί ένα σύνηθες «βιογραφικό» για βιβλία που είναι γραμμένα κατά τρόπο που η κινηματογραφική μεταφορά τους πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου βέβαιη. Ουδέν κακόν επ` αυτού. Μόνο που καμιά φορά η «σεναριακή γραφή» αποδυναμώνει ένα λογοτεχνικό έργο, κατά την άποψή μου. Πράγμα που δεν συμβαίνει όμως στο συγκεκριμένο βιβλίο. Σαφώς και φαντάζεσαι με ευκολία την κινηματογραφική του μεταφορά αφού κάθε κεφάλαιο και κομμάτι της ιστορίας «εικονοποιείται» αυτόματα, ακόμη και στις μακροσκελείς περιγραφές των αλπικών τοπίων. 

Γράφει η Έλενα Χουσνή

Εκεί, σε μια απομονωμένη κοινότητα των Άλπεων μια τριπλή ανθρωποκτονία παραμένει μυστήριο για σχεδόν τριάντα χρόνια. Ο Κουρτ Σάλτζαμν, ο Μάρκους Μπάουμγκαρτνερ και η αδελφή του Εύη βρίσκονται δολοφονημένοι, το 1985, στο Μπλέτερμπαχ, ένα γιγάντιο φαράγγι γεμάτο απολιθώματα εξαιρετικού ιστορικού ενδιαφέροντος. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη αν και προκαλεί χιονοστιβάδα στις ζωές πολλών ανθρώπων και στην ίδια την μικρή κοινότητα.

Τριάντα χρόνια αργότερα ο Τζερεμάια Σάλιντζερ, αμερικανός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και παντρεμένος μια Ιταλίδα από την περιοχή ξεκινά μια έρευνα για την ομάδα διάσωσης των Άλπεων. Όλα ξεκινούν από το Ζίμπενχουχ του Νότιου Τιρόλο,το χωριό όπου η γυναίκα του Ανελίζ μεγάλωσε και όπου περνούν τις πολύμηνες διακοπές τους. Εκεί θα γοητευθεί από την ιστορία της τοπικής ομάδας διάσωσης και θα θελήσει να την καταγράψει. Να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ που όμως, θα ξυπνήσει το «θηρίο». Θα ξυπνήσει την τυφλή οργή του βουνού που θα στοιχίσει σε ένα ολόκληρο πλήρωμα διάσωσης τον θάνατο και στον ίδιο ανείπωτο ψυχολογικό πόνο. Θα τον στοχοποιήσει όμως και στην μικρή κοινωνία που παραμένει περιχαρακωμένη και με συμπαγή αντίδραση στους «ξένους». Μπορεί η συγγένειά του με ανθρώπους της περιοχής να του έχει εξασφαλίσει ένα εισιτήριο εισόδου, αυτό όμως είναι «μονής διαδρομής» αφού ουσιαστικά οδηγεί στην ανοχή αλλά όχι στην αποδοχή.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ο Λούκα Ντ` Αντρέα περιγράφει τα στεγανά των μικρών κοινωνιών. Ειδικά αυτών που – όπως στην ιστορία του- πέρασαν από την απόλυτη ανέχεια στην εποχή των παχιών αγελάδων αρνούμενες όμως να απολέσουν τον χαρακτήρα που η χρόνια απομόνωση είχε καλλιεργήσει. Σκληροτράχηλοι αλλά και σκληροί. Με τους εαυτούς τους και με τους άλλους. Εγκλωβισμένοι στα στενά τείχη του τόπου τους, του δύσβατου από όλες τις απόψεις, πορεύονται με όλα τα συνήθη μέσα μιας κλειστοφοβικής κοινωνίας: συνοχή στα δύσκολα αλλά και πλήρης αποδόμηση του άλλου. Αγάπη για τον τόπο αλλά αφαίρεση αυτού του «δικαιώματος» από τους μη καταγόμενους από αυτόν. Την κοφτερή ειλικρίνεια και ευθύτητα των βουνίσιων και δίπλα της «προσαραγμένη» την ευκολία να θάβονται τα μυστικά κάτω από το χαλί ειδικά όταν αυτός που ψάχνει είναι ο.. ξένος.

9786180119114 3D

ΛΟΥΚΑ ΝΤ' ΑΝΤΡΕΑ Ο ΛΟΥΚΑ ΝΤ’ ΑΝΤΡΕΑ γεννήθηκε το 1979 στο Μπολτσάνο, όπου και ζει. Είναι ο συγγραφέας της τηλεοπτικής σειράς Mountain Heroes, με θέμα τις πραγματικές διασώσεις στις Άλπεις.

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, το πρώτο του θρίλερ, πούλησε στην Ιταλία περισσότερα από 100.000 αντίτυπα μέσα σε μερικούς μήνες από την κυκλοφορία του και τα δικαιώματά του έχουν πουληθεί σε 31 χώρες. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ο Τζερεμάια Σάλιντζερ θα μπει σε αυτό το σκηνικό, γοητευμένος στην αρχή και έντρομος στην συνέχεια από τον συνεχή και ανηλεή πόλεμο. Το «θηρίο» που το ατύχημα στο βουνό έχει ξυπνήσει μέσα του, προσπαθεί να το αντιπαλέψει με αντίδοτο το μυστήριο της τριπλής ανθρωποκτονίας. Μόνο που όσο σκαλίζει την ιστορία τόσο πιο σύνθετη και «βρώμικη» φαντάζει. Συνεχείς ανατροπές, ένοχοι που αθωώνονται και αθώοι που ενοχοποιούνται κρατούν το ενδιαφέρον σε υψηλούς ρυθμούς σε όλη την ανάγνωσή του. Ενδιαφέροντα και τα εσωτερικά διλήμματα του Τζερεμάια καθώς καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην έρευνα και την οικογένειά του, διακινδυνεύοντας πάρα πολλά. Η ίδια η γυναίκα του Ανελίζ τον αποτρέπει από την έρευνα, ανησυχώντας για τον ίδιο και την μικρή τους κόρη Κάρλα. Όπως όμως θα έλεγε και η Κάρλα – που παίζει συνεχώς το παιχνίδι των λέξεων και τον γραμμάτων με τον μπαμπά της:

Μπαμπά, μια δύσκολη ιστορία: 6 γράμματα

Κι ο Τζερεμάια θα απαντούσε: ανάγκη

Στην έρευνά του θα προκύψουν και στοιχεία που κινούνται από την επιστημονικότητα έως τον χώρο του μεταφυσικού. Από τις έρευνες γεωλόγων μέχρι τις δοξασίες του τόπου. Ενδιαφέρουσα και εδώ η αποτύπωση των δοξασιών και δεισιδαιμονιών που τέτοιου είδους κοινωνίες όχι απλά συντηρούν αλλά σχεδόν ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους.

Ο Λούκα Ντ` Αντρέα συνδυάζει την δεξιοτεχνία της αφήγησης με την περιγραφή τοπίων και τόπων ενώ σπουδαία είναι και η σπουδή στο πώς η γεωμορφολογία μπορεί να επηρεάσει την ανθρωπογεωγραφία μιας περιοχής. Δίπλα στο αμείλικτο αλπικό τοπίο βάζει -σαν να φτιάχνει έναν άρτιο πίνακα- ανθρώπους σκληρούς και όμορφους. Και ως «αρμό» χρησιμοποιεί δοξασίες, θρύλους, επιστήμη και μια γεωλογία που κρύβει τα δικά της μυστικά. Μυστικά, ατομική και συλλογική ενοχή είναι το «πιπέρι» στην άρτια δεμένη ιστορία του.

«Η Ουσία του Κακού» περιγράφει τη δημιουργία ντοκιμαντέρ αλλά προαλείφει εαυτόν για μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Ιδανικό ανάγνωσμα για όσους επιθυμούν, πέρα από την ίδια την αστυνομική πλοκή, και μια κοινωνική ανατομία και ηθογραφία. Οι ήρωες δεμένοι και ενδιαφέροντες θα «ακρωτηριαστούν» άπαντες από την ιστορία. Και η επούλωση είναι εκτός από ανάγκη και λίγο «κατάρα»!

Έ. Χουσνή : οι οριακές καταστάσεις

Παρουσιάστηκε στη Σάμο το νέο βιβλίο της Έλενας Χουσνή

Βιβλιοκριτική Arne Dahl “Τα μπλουζ της Ευρώπης»

Βιβλίο : Ο ΑΧΡΩΜΟΣ ΤΣΟΥΚΟΥΡΟΥ ΤΑΖΑΚΙ

e-genius.gr ...intelligent web software