Βιβλίο

Τα «Βατράχια»... που ταράζουν τα νερά

10 Μάι, 2017 - 08:05
Τα «Βατράχια»... που ταράζουν τα νερά

Ο Δημήτρης Σίμος είναι ένας από τους νέους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που κατάφερε με το πρώτο του βιβλίο «Τα Βατράχια» να συγκεντρώσει πολύ θετικές κριτικές. Θα βρεθεί στο νησί μας, καλεσμένος του Πολιτιστικού- Μορφωτικού Τμήματος του Κούρου, το Σάββατο 13 Μαΐου και θα παρουσιάσει το βιβλίο του στο Μουσείο Οίνου στο Μαλαγάρι στις 6.30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί Ερασμία Κρητικού και Βίκυ Λεκάτη ενώ τον συντονισμό θα κάνει η Αλεξία Φισφή. Με την ευκαιρία της έλευσής του στη Σάμο μιλήσαμε με τον συγγραφέα.

Συνέντευξη: Μιχάλης Σβαρνιάς

Γιατί επέλεξες να γράψει ένα αστυνομικό έργο;

Το αστυνομικό, έχω την εντύπωση ότι είναι η καλύτερη μορφή κειμένου για να «περάσεις»' ως συγγραφέας, τα μηνύματα που θέλεις στον αναγνώστη.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί με το «τυράκι» του «ποιος σκότωσε ποιον» ή «τι έγινε παρακάτω» μπορείς να μιλήσεις στον αναγνώστη για τους προβληματισμούς σου, χωρίς να αυτός να βαρεθεί ή να κουραστεί. Ουσιαστικά, και ενώ τον κρατάς σελίδα με τη σελίδα, εσύ του περνάς τα δικά σου μηνύματα που κάθε άλλο παρά μυθιστορηματικά είναι". Έτσι και αλλιώς όπως λέει και ο Simenon, ένας από τους αγαπημένους μου Γάλλους συγγραφείς, «η ζωή ενός ανθρώπου καθορίζεται από αυτά που του συμβαίνουν στην παιδική του ηλικία».Τα δικά μου μηνύματα επομένως, προέρχονται από τις θυμίσεις της παιδικής μου ηλικίας, που κατά κάποιον τρόπο, δημιούργησαν το χαρακτήρα μου.

Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας;

Εγώ διαβάζω ελληνικά και γιατί θέλω να παρατηρήσω την γραφή ορισμένων Ελλήνων συγγραφέων. Να δω τα στησίματά τους, τα ντόπια στοιχεία, την πλοκή. Αδιαμφισβήτητα, η πλοκή των ξένων συγγραφέων είναι πιο δουλεμένη από την αντίστοιχη των Ελλήνων και αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα, ένα βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας, γράφεται από έναν συγγραφέα ενώ στο εξωτερικό, από ομάδες των 15 ατόμων.

Έλληνες συγγραφείς. Ποιους ξεχωρίζεις;

Πέρα από εκείνους που ουσιαστικά, έβαλαν την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία στα σπίτια μας, όπως ο Τζίμμυ Κορίνης με το περιοδικό Μάσκα, ο Μαρής με τον Αστυνόμο Μπέκα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε την άνθηση της αστυνομικής λογοτεχνίας. Σε αυτήν, θα λέγαμε ότι έχει βοηθήσει εξαιρετικά η ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας). Παρόλα αυτά, πρέπει να παραδεχτώ ότι το κοινό, το ελληνικό κοινό, δείχνει μία εμφανή προτίμηση στους ξένους συγγραφείς. Και πρέπει να παραδεχτούμε, ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα ξένα αναγνώσματα από κάποια ελληνικά.

 

«Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε όσους αρνούνται

 πεισματικά το φιλί της μεταμόρφωσης…»

samostimes dimitris simos1

Ποιο χαρακτηριστικό σου 'μοιράζεσαι' με τον ήρωά σου; Τον αστυνόμο Καπετάνο;

Ο ήρωάς μου, εκείνο που αν θέλεις, κληρονόμησε από μένα, ήταν το χιούμορ μου. Επειδή η ιστορία μου αφορά σε ένα πολύ βαρύ περιστατικό, την δολοφονία μίας μαθήτριας, προσπάθησα να 'ελαφρύνω' κάπως το κλίμα και να διευκολύνω τη ροή, κληροδοτώντας στο alter ego μου, το χιούμορ μου".

Πώς προέκυψε ο τίτλος «Τα βατράχια»;

Το έργο είναι αφιερωµένο σε όλους τους ανθρώπους, σε όλα εκείνα τα παιδιά, που αρνούνται να ακολουθήσουν τα στηµένα πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας. Σε όλους εκείνους και εκείνες που δεν θέλουν να γίνουν πρίγκιπες ή πριγκίπισσες και αρνούνται πεισµατικά το φιλί της µεταµόρφωσης, που έρχεται από το παραµύθι. Σε όλα τα «διαφορετικά» Βατράχια.

samostimes dimitris simos2

Ποια ήταν η υποδοχή του βιβλίου;

Οι θετικές κριτικές και η αγάπη από τους αναγνώστες ξεπερνούν τις προσδοκίες µου, και αν µπορούσα κατά κάποιο τρόπο να οµολογήσω το µυστικό, αυτό θα ήταν ο συνδυασµός τριών πραγµάτων. Ένας ήρωας, ο αστυνόµος Καπετάνος, ζωσµένος µε διαχρονικά ελληνικά κλισέ, µπλεγµένος σε µια ιστορία µε δαιδαλώδη πλοκή, πολεµά και ερευνά την υπόθεση δολοφονίας µιας 14χρονης µαθήτριας, µακριά από τους γκρίζους δρόµους της Αθήνας. Σαν υστερόγραφο. Ο συνδυασµός πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης που συνδέει 2 ιστορίες, µόνο µερικές σελίδες πριν το τέλος –και φέρνει τη λύση–, αποτελεί για µένα το ατού αυτού του βιβλίου. Στα συν, η δυσκολία του αναγνώστη να εντοπίσει το δολοφόνο.

Ετοιµάζεται η συνέχεια;

Η δεύτερη ιστορία του αστυνόμου Καπετάνου έρχεται.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι