Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Βιβλίο

Βιβλίο: ...Η κόκκινη Μαρία

0
0
0
s2smodern

 

Διαβάζοντας το βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη, «Η Κόκκινη Μαρία», είναι σαν να ταξιδεύεις σε αχαρτογράφητες και συνάμα τόσο γνώριμες πληγές του βάναυσου τοπίου της ζωής μας. Κόντρα στην πιο αποτρόπαιη ιεροσυλία.. τις πληγές των παιδιών, την αθωότητα που λαμπυρίζει και την εκδικούμαστε θαρρείς, λερώνοντάς την με δάκρυα. … και είδε και άκουσε και μύρισε και γεύτηκε μια μεγάλη μπουκιά από ολόφρεσκο, ατσαλάκωτο, αχρησιμοποίητο μέλλον.

Ατσαλάκωτο και αχρησιμοποίητο όπως αυτό που κλέβεται βάναυσα από τα παιδιά -θύματα πολέμων, φαναριών, ακούσιων εγκλεισμών, δήθεν σωτηρίας και ακόμη πιο δήθεν νέας «πατρίδας». Η κατάργηση των συνόρων όμως έναν μόνο ωφελεί. Την απανθρωπιά που είναι γεωγραφημένη σε κάθε γωνιά των σύγχρονων τερατουπόλεων, του σύγχρονου τερατόκοσμου.

Τις λατρεύουμε τις ρωγμές. Είμαστε κι εμείς γεμάτοι από δαύτες. Είμαστε ο καθένας μας κι από μια ρωγμή, κι όλοι μαζί είμαστε η μεγάλη ρωγμή της πόλης. Α! χαιρόμαστε για τις ρωγμές μας, καινούριε μου φίλε. Χαιρόμαστε!

Ρωγμές από τις οποίες διαφεύγουν, βρίσκουν μικρή διέξοδο οι απόκληροι, οι μικροί αυτοί ταξιδευτές της ελπίδας που κατορθώνουν να βρουν φως στα ανήλιαγα σκοτάδια. Στο "Νησί" των παιδικών πληγών, των σκιών, εκεί που οι ιστορίες γράφονται για να μην ξεχαστούν.

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης, τρυπά, ξεσκίζει την μαύρη "ενηλικίωση" του κόσμου μας και την -μας- φέρνει αντιμέτωπους με ό,τι διαλέξαμε- ναι είναι επιλογή- να είμαστε.. δυστυχώς! Εκεί στον "κάτω κόσμο" τα παιδιά δεν ψάχνουν τον Άδη τους, δεν είναι Αχέροντας αυτό που χτίζουν, είναι η σπηλιά της διαφυγής, είναι η φωλιά των αμίλητων παιδιών, των παιδιών που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να γλείψουν τις πληγές τους.

Στο απροσπέλαστο- ή σχεδόν- υπόγειο της πόλης, της κάθε πόλης, εκεί που καταλήγουν τα λύματα της αστικής ζωής, εκεί θα βρουν διέξοδο τα σιωπηλά, τα αμίλητα παιδιά. Αμίλητα γιατί; Γιατί δεν έχουν ακροατές. Εκεί θα διαφύγουν, εκεί όπου τα «αστικά περιττώματα» δημιουργούν λαβύρινθους αλλά και τις «ρωγμές» με τα ασυνήθιστα πράγματα, τα ασυνήθιστα ονόματα. Εκεί τα αμίλητα παιδιά θα «ξαναβαπτιστούν» σε έναν κόσμο όπως τα ίδια τον ορίζουν, με τόξα χωρίς βέλη, με όπλα που δεν είναι όπλα, εκεί που μπορούν όσο θέλουν να μαλώνουν μεταξύ τους για τους ανθρώπους

Βιβλίο Η κόκκινη Μαρία
Συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Διόπτρα

Για το βιβλίο γράφει η Έλενα Χουσνή

το κείμενο δημοσιεύτηκε στο http://www.bookia.gr/