Υγεία

Μια μπατονέτα και λίγο σάλιο μπορεί να σώσει μια ζωή

27 Μάι, 2017 - 08:05
Μια μπατονέτα και λίγο σάλιο μπορεί να σώσει μια ζωή

Ενημέρωση προς τους σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ Σάμου για το πόσο απλά και γρήγορα μπορεί κανείς να σώσει μια ανθρώπινη ζωή, με το να γίνει κανείς δότης μυελού των οστών, παραχώρησε ο Σύλλογος Όραμα Ελπίδας.

Συνεργάτες του συλλόγου επισκέφτηκαν το κτίριο οπού στεγάζεται το (ΔΙΕΚ) Σάμου, προκειμένου να ενημερώσει τους καταρτιζόμενους για την τράπεζα εθελοντών Μυελού των Οστών. Μια μπατονέτα και λίγο σάλιο από το στόμα του εθελοντή- δότη αποτελεί το δείγμα το οποίο στη συνέχεια θα εξεταστεί προκειμένου να βρεθεί συμβατός με τον δωρητή ασθενής. Το ποσοστό για να είναι κάποιος συμβατός με έναν ασθενή δεν ξεπερνά το 20% όπως διευκρίνισαν οι κυρίες Ελευθερία Μαυρέλου και Ευαγγελία Δηλανά.

Απλοποίηση διαδικασίας

Η συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων με νάρκωση και παρακέντηση των οστών στη περιοχή της λεκάνης, ενδεχομένως να ήταν ανασταλτικός παράγοντας για κάποιον που ήθελε να γίνει δότης.

Τώρα όμως και αυτή η διαδικασία έχει απλοποιηθεί και έχει γίνει ανώδυνη.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα (80% των δοτών μυελού των οστών την προτιμούν) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα.

Το αίμα εισέρχεται και διαχωρίζεται σε ειδικό μηχάνημα κυτταραφαίρεσης που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στο δότη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες.

Σε μερικές περιπτώσεις, εάν ο αριθμός των κυττάρων δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει μια δεύτερη λήψη την επόμενη ημέρα.

Μετά τη λήψη ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του και συνεχίζει τις δραστηριότητες του.

Εάν κάποιος επιθυμεί να γίνει δότης μυελού των οστών θα πρέπει να γνωρίζει ότι και οι δύο μέθοδοι συλλογής των αιμοποιητικών κυττάρων είναι απολύτως ασφαλής και ακίνδυνες.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης από τις κυρίες Ελευθερία Μαυρέλου και Ευαγγελία Διάνα, οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ έθεσαν τις ερωτήσεις τους ενώ υπήρξαν και άτομα τα οποία ζήτησαν αιτήσεις προκειμένου να γίνουν εθελοντές-δότες.

Το νοσοκομείο Σάμου είναι ανοιχτό από τις 7.00 μέχρι τις 23.00, έτοιμο να δεχτεί όποιον θέλει να γίνει δότης μυελού των οστών, ηλικίας από 18 εώς 45 ετών, συμπληρώνοντας απλά μία αίτηση και συλλέγοντας από τον εθελοντή λίγο σάλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συλλόγου Όραμα Ελπίδας: http://www.oramaelpidas.gr ή καλώντας στο 210.7775615-6.

Της Εύας Φα

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtubesamostimes youtube

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Giorgioapartments
Leoforio Dimou