Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Υγεία

Κοροναϊός: Ανησυχία για τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα – Τα νέα έκτακτα μέτρα

0
0
0
s2smodern

Συνολικά 84 είναι οι ασθενείς με κοροναϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Αρχών. Τέσσερα από τα κρούσματα στη χώρα μας είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν ιστορικό έκθεσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα αυτά κρούσματα βρίσκονται στην Αττική και αφορούν ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών. Αυτό που βοήθησε τους ειδικούς να διαγνώσουν τα τέσσερα συγκεκριμένα κρούσματα ήταν η αλλαγή του ορισμού του κρούσματος, ο οποίος συχνά μεταλλάσσεται πλέον.

Προκειμένου η Πολιτεία να καθυστερήσει τη διασπορά των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, προβαίνει σε σειρά αυστηρών μέτρων. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται και το κλείσιμο κάποιων σχολείων. χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο -αν εξαπλωθεί ο ιός όπως εκτιμούν οι επιστήμονες- να υπάρξει απόφαση για ευρεία αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι οι 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους. Συνολικά 27 ασθενείς νοσηλεύονται, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης. Ο ένας εξ αυτών διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Όσον αφορά στην «ταυτότητα» των ασθενών, 81 είναι άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ξένοι υπήκοοι.

Νέα μέτρα και ευπαθείς ομάδες

Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα προστασίας, ενώ ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε ποια άτομα εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.


Με δεδομένο πως όσο εντείνεται η διασπορά της νόσου, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο υπουργείο Υγείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πεδίο όπου διαπιστώνονται χρόνιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες.

Οι στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες.

Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους

«Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του κατά την ενημέρωση και συνέχισε:

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει κάνω ότι θέλω και αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους».

Ακόμη, αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό: «Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ in.gr