Υγεία

Εγκυμοσύνη και Διατροφή, τι είναι καλό να τρώει μια έγκυος; ΟΔΗΓΟΣ

3 Αυγ, 2020 - 11:08
Εγκυμοσύνη και Διατροφή, τι είναι καλό να τρώει μια έγκυος; ΟΔΗΓΟΣ

Είσαι έγκυος; Συγχαρητήρια για τα ευχάριστα νέα!

Εάν κι εσύ έμαθες πρόσφατα ότι πρόκειται για να γίνεις μαμά, τότε βρίσκεσαι στον κατάλληλο οδηγό ώστε να προετοιμαστείς πλήρως για τις διατροφικές συνήθειες που είναι καλό να ακολουθήσεις μέσα στους επόμενους 9 μήνες περίπου της ζωής σου.

  • «Πόσο θα αυξηθεί το βάρος μου;»
  • «Τι κάνει να τρώω και τι πρέπει να αποφεύγω;»
  • «Θα πρέπει να τρώω για δύο;»
  • «Πώς να αντιμετωπίσω ναυτίες, καούρες ή δυσκοιλιότητα αν προκύψουν;»
  • «Τρέφεται επαρκώς το μωρό μου;»

Είμαι σίγουρος ότι απασχολούν κι εσένα αυτές οι ερωτήσεις, γι’ αυτό συνέχισε το διάβασμα ώστε να βρεις τις απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα γύρω από τη διατροφή, για εσένα και το διαρκώς αναπτυσσόμενο έμβρυο που κυοφορείς.

Βλέπεις, μία ισορροπημένη διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δίνει σ’ εσένα και στο νεογέννητο πολλά οφέλη, καθώς είναι απαραίτητη για:

    • τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου,
    • τη γέννηση ενός υγιούς μωρού,
    • ενώ η διατροφή της εγκύου πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να επιδρά στην υγεία του μωρού και στα μετέπειτα στάδια της ζωής του, επηρεάζοντας την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακά, υπέρταση, ακόμη και παχυσαρκία.  

Πόσο θα αυξηθεί το βάρος μου;

Ας ξεκινήσουμε από μία ερώτηση που απασχολεί τις περισσότερες μέλλουσες μανούλες. Σίγουρα η εγκυμοσύνη δεν είναι μία περίοδος που μπορείς να αφήσεις το βάρος σου στην τύχη του με τη δικαιολογία ότι «Τρως για δύο», αλλά ούτε να σε αγχώνει το γεγονός ότι θα αυξηθεί το βάρος και το σώμα σου θα αλλάξει.

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας για την αύξηση αυτή, η οποία εξαρτάται από το βάρος που είχες πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης. Ένας εύκολος τρόπος για να βρεις και μόνη σου την απάντηση είναι υπολογίζοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πρόκειται για έναν δείκτη που μας κατατάσσει με βάση το βάρος και το ύψος μας, σε μία εκ των τεσσάρων βασικών κατηγοριών:

      • <18,5 kg/m2Ελλειποβαρής
      • 18,5-24,9 kg/m2Φυσιολογικού βάρους
      • 25-29,9 kg/m2Υπέρβαρη
      • >30 kg/m2Παχύσαρκη

Γνωρίζοντας σε ποια κατηγορία ανήκεις στην έναρξη της εγκυμοσύνης σου, μπορείς εύκολα να υπολογίσεις μία πιθανή αύξηση βάρους που ενδείκνυται να έχεις. Πρακτικά, μία γυναίκα με υψηλότερο βάρος είναι καλό να πάρει λιγότερα κιλά από μία γυναίκα που το βάρος της βρίσκεται εντός του φυσιολογικού εύρους.

Ο πίνακας που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να έχεις μία πρώτη εκτίμηση για τη μεταβολή του δικού σου βάρους στο διάστημα αυτό:

Στιγμιοτυπο 2020 08 03 11.17.21 πμ

*Οι έφηβες θα πρέπει να επιδιώκουν τα υψηλότερα βάρη της προτεινόμενης διακύμανσης, ενώ γυναίκες < 157 εκ. τα χαμηλότερα.

Βέβαια, πρόκειται για έναν γενικό κανόνα και είναι καλό να ορίσεις έναν στόχο με τον γυναικολόγο και τον διατροφολόγο σου εξ’ αρχής, βασισμένο στις δικές σου εξατομικευμένες ανάγκες.

diet pregnancy

 Αυξάνονται οι Ενεργειακές Ανάγκες κατά την Εγκυμοσύνη;

Ναι, αυξάνονται οι ενεργειακές σου ανάγκες κατά την εγκυμοσύνη, ωστόσο και πάλι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το βάρος έναρξής σου (τον Δείκτη Μάζας Σώματος), αλλά και το 3μηνο στο οποίο βρίσκεσαι. Έτσι, με τον παρακάτω πίνακα θα δεις μία εκτίμηση της αύξησης αυτής, η οποία μπορεί εύκολα να επιτευχθεί προσθέτοντας μερίδες φρούτων και γαλακτοκομικών μέσα στη μέρα, κάτι το οποίο θα αναλύσουμε εκτενώς σε επόμενη ενότητα.
Στιγμιοτυπο 2020 08 03 11.17.34 πμ
nutrition pregnancy

Να κάνω Δίαιτα στην Εγκυμοσύνη;

Η απάντηση είναι φυσικά και όχι!

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε υπάρχουν συστάσεις για την αύξηση του βάρους και των θερμίδων ημερησίως για το βάρος κάθε γυναίκας. Η ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη στις ανάγκες της εγκύου πλέον, καθώς και η υγιής πρόσληψη βάρους είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και την αποφυγή πρόωρου τοκετού, ενώ στην περίπτωση κακής θρέψης κατά την εγκυμοσύνη τα παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες στη μετέπειτα ζωή.

Επιπλέον, μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014 διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που δεν παίρνουν αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Ο μηχανισμός πίσω από τον κίνδυνο αυτόν κρύβεται σε αλλαγή του μεταβολισμού που πραγματοποιείται στο έμβρυο μίας εγκύου που δεν τρέφεται επαρκώς, σύμφωνα με τον οποίο αξιοποιούν κάθε θερμίδα προκειμένου να αποφύγουν μία παρόμοια κατάσταση «πείνας» μελλοντικά στη ζωή τους.

Επειδή όμως μερικές φορές οι γυναίκες δυσκολεύονται να αυξήσουν επαρκώς το βάρος τους, για λόγους πέραν από τις δυνάμεις τους, είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται διαρκώς τον ιατρό και τον διατροφολόγο τους.

Nutrition Balance Pregnancy

 Διάστε περισσότερα: Τί σημαίνει ισορροπημένη διατροφή;

Γράφει ο :  

Πάρης Παπαχρήστος 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας
el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι