Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Υγεία

Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου λόγω κακού ύπνου

0
0
0
s2smodern

Ο κακής ποιότητας ύπνος δεν προκαλεί απλώς νύστα λένε οι επιστήμονες. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μειωμένη παροχή αίματος προς την καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη.

Με τον όρο «κακός ύπνος» οι ερευνητές δεν εννοούν μόνο τις λίγες ώρες βραδινής ξεκούρασης, αλλά και τις πολλές, καθώς επίσης την δυσκολία να κοιμηθεί κανείς ή να παραμείνει εν υπνώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιστημονική ομάδα του Συμβουλίου Ατυχήματος Ατομικής Βόμβας Χιροσίμα, με επικεφαλής τον Δρ Νομπουο Σασακι, μελέτησε κατά πόσο τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται με το έμφραγμα, την στηθάγχη (στεφανιαία νόσος) και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η στεφανιαία νόσος, ως γνωστόν, προκαλείται λόγω στένωσης των καρδιακών αρτηριών. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο αίμα και οξυγόνο φτάνει στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και στηθάγχης.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική αξιολόγηση σχεδόν 13.000 άνδρες και γυναίκες από τη Χιροσίμα, κατά μέσο όρο 68 ετών, που ετησίως υποβάλλονταν σε ιατρικό έλεγχο. Σχεδόν 800 άτομα είχαν ιστορικό εμφράγματος, στηθάγχης ή άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά. Οι 560 είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και περίπου 11.500 δεν είχαν καμιά ένδειξη καρδιακής νόσου.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους και έτσι δομήθηκαν επτά πιθανά σκορ ύπνου, από τα ήπια αυτοεκτιμώμενα προβλήματα ύπνου έως την αϋπνία που παρεμβαίνει στις ημερήσιες δραστηριότητες του ατόμου. Όσο υψηλότερο το σκορ, τόσο χαμηλότερη η ποιότητα ύπνου των εθελοντών.

Μεταξύ των ασθενών με ιστορικό στεφανιαίας νόσου, το 52% έκανε κακής ποιότητας ύπνο. Το ίδιο ίσχυε και για το 48% αυτών που είχαν επιβιώσει εμφράγματος και το 37% αυτών χωρίς ιστορικό αρτηριοπάθειας. «Η μελέτη δεν αναδεικνύει άμεση αιτιολογική σχέση. Αλλά ενισχύει την υπόθεση ότι ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να συντελέσει σε καρδιαγγειακή νόσο», εξήγησε ο Δρ Σασακι. Πάντως, όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν και άλλους πιθανούς συνεισφέροντες παράγοντες, διαπίστωσαν ότι σημαντική σχέση μεταξύ κακού ύπνου και στεφανιαίας νόσου.

Η αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτα, η ανεπάρκεια ύπνου και η ημερήσια κόπωση σχετίζονταν με τη μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά. Η δυσκολία να κοιμηθεί κάποιος και η εξάρτηση από τα υπνωτικά χάπια επίσης σχετίστηκαν με τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η αναλογία των ανθρώπων με διαταραχές ύπνου είναι περίπου 1,5 φορά περισσότερη στους ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας όσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με εκείνους χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης. Ενδιαφέρον είναι επίσης το στοιχείο ότι, μόνο ασθενείς με στεφανιαία νόσο ανέφεραν δυσκολίες να μείνουν κοιμισμένοι και να κοιμούνται λίγες ώρες. Η δυσκολία να μείνει κανείς κοιμισμένος αντανακλάται στην αύξηση του κατακερματισμού του ύπνου. Αυτό προκαλεί υπερδραστηριότητα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και τον αδρενοκορτικό άξονα, δηλαδή το σύστημα ανταπόκρισης του σώματος στο στρες», διευκρίνισε ο ιάπωνας ερευνητής.

Πηγή: Μαίρη Μπιμπή health.in.gr