• Αρχική
  • Υγεία
  • ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο χρόνος μας με τα αντιβιοτικά τελειώνει

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο χρόνος μας με τα αντιβιοτικά τελειώνει

0
0
0
s2smodern

Mε γενικό θέμα «Εμείς δεσμευόμαστε» το ΚΕΕΛΠΝΟ προωθεί την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και επαγγελματιών υγείας ώστε να περιοριστεί η προμήθεια των αντιβιοτικών από τους πολίτες χωρίς ιατρική συνταγή.

Στα νοσοκομεία, στόχος είναι η εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων διαχείρισης αντιβιοτικών. «Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να διαφυλάξουμε όχι μόνο τα διαθέσιμα αντιβιοτικά αλλά και τα νέα που θα παραχθούν και που, εάν δεν τα προστατεύουμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστούν κι’ αυτά αναποτελεσματικά», επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε μήνυμά του με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Αντιβιοτικών, που έχει οριστεί η 18η Νοεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (EAAD) μαζί με την Παγκόσμια εβδομάδα που έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 2015, αποτελούν θεσμούς για τη διεθνή κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και την υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών στον άνθρωπο, στην κτηνοτροφία και στο περιβάλλον, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ενιαίας Υγείας.

Στην Ελλάδα η συνολική κατανάλωση των αντιβιοτικών είναι η υψηλότερη στον ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η «πρωτιά» αυτή οφείλεται στην κατανάλωση που γίνεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Το 2016 ενώ βελτιώθηκε ποιοτικά η συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, με αύξηση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών πρώτης επιλογής, η κατανάλωση συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σημαντικό ποσοστό στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα κατέχει η προμήθεια των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τους πολίτες», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και αντίστοιχα ευρωπαϊκά, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 15% έως 20% των πολιτών που καταναλώνουν ετησίως αντιβιοτικά.

Αντίθετα, όσον αφορά στη νοσοκομειακή κατανάλωση ενώ δεν είναι η υψηλότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπερκαταναλώνουμε τα «προστατευόμενα» αντιβιοτικά, που αποτελούν και τα τελευταία φάρμακα που διαθέτουμε για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή των ασθενών λοιμώξεων.

health.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: iatrikanews

e-genius.gr ...intelligent web software