Η χώρα μας κατέχει μια από τις πιο ανησυχητικές πρωτιές, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη, γνωστή και ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή, αποτελεί ένα διαδεδομένο πρόβλημα ψυχικής υγείας που ρίχνει μια βαριά σκιά στη ζωή των ανθρώπων, επηρεάζοντας τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους. Σύμφωνα με το Global Health Data Exchange, περίπου 251 έως 310 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Παρά την ευρεία της διάδοση, υπάρχει μια θετική νότα: η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί.
Αυτή η ψυχική διαταραχή επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες κινδύνου. Σε βιοχημικό επίπεδο, οι ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μπορούν να αυξήσουν την προδιάθεση για κατάθλιψη. Γενετικά, ένα οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, με τα άτομα που είναι απαισιόδοξα ή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε βία, κακοποίηση, παραμέληση ή φτώχεια, αυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο.
Για να διαγνωστεί κλινικά η κατάθλιψη, τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή ή ανεπάρκειες βιταμινών, μπορεί να εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα και πρέπει να αποκλειστούν ως αιτίες. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η κατάθλιψη θεωρείται μία από τις πιο θεραπεύσιμες ψυχικές διαταραχές.
Τα ποσοστά κατάθλιψης διαφέρουν σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Η Γροιλανδία κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό επιπολασμού 6,61%, ακολουθούμενη στενά από την Ελλάδα με 6,52%. Στην πρώτη σειρά βρίσκονται επίσης η Ισπανία, η Πορτογαλία, καθώς και η Παλαιστίνη και η Τυνησία με ποσοστά λίγο πάνω από 5,75%. Το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, το Ιράν και η Λιθουανία εμφανίζουν επίσης υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, τονίζοντας την παγκόσμια πρόκληση που αντιπροσωπεύει η κατάθλιψη και υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για προσβάσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.